Most akkor külön osztályokba sorolná a különleges nevelési igényű gyerekeket az oktatási miniszter, vagy nem?

Ecaterina Andronescu olyan kijelentést tett, ami úgy is értelmezhető volt: külön osztályokba akarja küldeni a különleges nevelési szükségletű diákokat.
Hirdetés

Amióta újra oktatási miniszter lett, nagyon beindult Ecaterina Andronescu, és egymást érik az újabb és újabb ötletei, amelyek közül sokak kiverték a biztosítékot az érintettek egy részénél.

Most ismét olyan kijelentést tett, amely meglehetősen kétértelműnek tűnik: a Digi 24 hírcsatornának nyilatkozva szóba került a különleges szükségletű diákok helyzete.

Emlékeztetett: őket két kategóriába sorolják, az egyikbe azok tartoznak, akik különleges iskolákba járnak, a másikba pedig azok, akiket a hagyományos osztályokba soroltak be.

„Ott viszont sajnos nagyon kis arányban sikerült a támogatásukra szakosodott tanárokat biztosítani számukra, ami miatt az oktatók nehéz helyzetbe kerülnek. Ezért az jutott eszembe, hogy egy helyre kellene beosztani őket, és oda helyezni a támogató tanárokat” – mondta a miniszter.

A kijelentést a Digi 24 úgy értelmezte, hogy a miniszter külön osztályokba akarja sorolni a különleges nevelési igényű gyerekeket, ami bírálatok özönét váltotta ki.

Adriana Săftoiu, a képviselőház emberi jogi bizottságának tagja közölte: Andronescu javaslata aberrált, igazságtalan és felelőtlen, ezért a miniszter bizottsági meghallgatását kezdeményezi.

Hirdetés

A szülők szövetségének elnöke, Iulian Cristache szerint a javaslat diszkriminációnak tekinthető

A botrány nyomán Andronescu a HotNewsnak árnyalta a kijelentéseit. ELmondta, esze ágában sincs a szegregációt vissszahozni, hiszen 2001 és 2003 között ép az ő oktatási minisztersége idején inregráltak a hagyományos iskolákba mintegy 30 000 különleges nevelési igényű gyereket.

„Azt mondtam, hogy ha egy osztályban két-három tanulási nehézségekkel küszködő gyerek van, akkor talán sikerül számukra biztosítani a velük való bánásmódra szakosodott tanárt” – magyarázta vihart kavaró kijelentéseit a miniszter.

Kérdés, hogy kit és mennyire sikerült meggyőznie.

Hirdetés