Búcsújárás
papmeli
2019. február 14. csütörtök, 09:38
Különvonatot indítanának Nagyvárad–Csíkszereda útvonalon.

Nagyváradról is indítanának zarándokvonatot Ferenc pápa csíksomlyói látogatására – tudatta körlevelében Böcskei László megyéspüspök. A csíksomlyói búcsúra évek óta indul zarándokvonat Budapestről, arra azonban, hogy belföldről is különvonat induljon, még nem volt példa.

Böcskei László körlevelében a pápalátogatás rendkívüliségére hívta fel a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye híveinek figyelmét, arra buzdítva őket, hogy lehetőségeik szerint vegyenek részt a hagyományos búcsú előtt egy héttel esedékes pápai szentmisén.

A püspök levelében a székelyföldi szervezőcsapatra háruló nem mindennapi feladatokra is kitér, rámutatva, az utazás megszervezésével is segíthetik ennek munkáját. Szerinte ezt a célt szolgálja az általa kérvényezett különvonat is, bár arról is tudomása van, hogy az egyházmegye több plébániája már betervezte a buszos utazást Csíksomlyóra.

„Anélkül, hogy az eddigi terveket áthúzzuk, továbbra is hangsúlyozom, hogy külön vonat indítását kérelmeztem az illetékes szervektől Nagyvárad-Élesd-Csíkszereda útvonalon. Az ezzel kapcsolatos részletekkel idejében jelentkezünk, és biztatjuk híveinket, válasszák ezt az utazási módot, mert ezzel is könnyíthetünk a szervezők munkáján” – írta a püspök.

Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatására Magyarországról is több zarándokvonat indul, a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda május 31-én három városból, Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indít szerelvényeket Csíksomlyóra, melyeket Püspökladányban összekapcsolnak. A 17 kocsiból álló zarándokvonat már délután, a pápai szentmise után visszaindul Magyarországra.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29936
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.
Elképesztően operatívak voltak vasárnap kora reggel.
Míg egyes papok lelkesen forradalmárkodtak, a katonák zöme húzódozott. Amíg az arisztrokrácia Budapestre várt, a vidéki románok fegyvert ragadtak.
A román politikai kultúra régi mintái: népieskedés, nosztalgia, ostoba ájtatosság, öndicséret, nyelvtani hibák.
A SRI vizsgálja, merre járt.
Az államfő így tisztelte meg a romániai magyar közösséget a nemzeti ünnepen.
Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Képekben mutatjuk a március 15-i kolozsvári felvonulás és ünnepség pillanatait.
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.