Búcsújárás
papmeli
2019. február 14. csütörtök, 09:38
Különvonatot indítanának Nagyvárad–Csíkszereda útvonalon.

Nagyváradról is indítanának zarándokvonatot Ferenc pápa csíksomlyói látogatására – tudatta körlevelében Böcskei László megyéspüspök. A csíksomlyói búcsúra évek óta indul zarándokvonat Budapestről, arra azonban, hogy belföldről is különvonat induljon, még nem volt példa.

Böcskei László körlevelében a pápalátogatás rendkívüliségére hívta fel a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye híveinek figyelmét, arra buzdítva őket, hogy lehetőségeik szerint vegyenek részt a hagyományos búcsú előtt egy héttel esedékes pápai szentmisén.

A püspök levelében a székelyföldi szervezőcsapatra háruló nem mindennapi feladatokra is kitér, rámutatva, az utazás megszervezésével is segíthetik ennek munkáját. Szerinte ezt a célt szolgálja az általa kérvényezett különvonat is, bár arról is tudomása van, hogy az egyházmegye több plébániája már betervezte a buszos utazást Csíksomlyóra.

„Anélkül, hogy az eddigi terveket áthúzzuk, továbbra is hangsúlyozom, hogy külön vonat indítását kérelmeztem az illetékes szervektől Nagyvárad-Élesd-Csíkszereda útvonalon. Az ezzel kapcsolatos részletekkel idejében jelentkezünk, és biztatjuk híveinket, válasszák ezt az utazási módot, mert ezzel is könnyíthetünk a szervezők munkáján” – írta a püspök.

Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatására Magyarországról is több zarándokvonat indul, a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda május 31-én három városból, Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indít szerelvényeket Csíksomlyóra, melyeket Püspökladányban összekapcsolnak. A 17 kocsiból álló zarándokvonat már délután, a pápai szentmise után visszaindul Magyarországra.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29936
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.
Gryllus Dánielt kérdeztük a Kaláka és Kányádi Sándor kapcsolatáról Kolozsváron, ahol a zenekar Bogdán Zsolt színművésszel a tavaly elhunyt költő verseiből adott elő egy estére valót.
Ráadásul rekord idő alatt. Na de: Sebastian Ghițát nem sikerült kipiszkálni Szerbiából, pedig állítólag akarták. És Markó Attilát se Magyarországról. Igaz, azt annyira nem is erőltették.
Több megyében is menekülniük kellett az embereknek az áradások elől.
Nem volt olyan szövetség, melyben Románia kitartott volna, állítja a szerző. És ha már hagyomány, akkor tessék, itt az újabb nemzetközi botrány.
Diószegi László így büntetné meg a rájátszásban katasztrofálisan teljesítő játékosait.