Búcsújárás
papmeli
2019. február 14. csütörtök, 09:38
Különvonatot indítanának Nagyvárad–Csíkszereda útvonalon.

Nagyváradról is indítanának zarándokvonatot Ferenc pápa csíksomlyói látogatására – tudatta körlevelében Böcskei László megyéspüspök. A csíksomlyói búcsúra évek óta indul zarándokvonat Budapestről, arra azonban, hogy belföldről is különvonat induljon, még nem volt példa.

Böcskei László körlevelében a pápalátogatás rendkívüliségére hívta fel a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye híveinek figyelmét, arra buzdítva őket, hogy lehetőségeik szerint vegyenek részt a hagyományos búcsú előtt egy héttel esedékes pápai szentmisén.

A püspök levelében a székelyföldi szervezőcsapatra háruló nem mindennapi feladatokra is kitér, rámutatva, az utazás megszervezésével is segíthetik ennek munkáját. Szerinte ezt a célt szolgálja az általa kérvényezett különvonat is, bár arról is tudomása van, hogy az egyházmegye több plébániája már betervezte a buszos utazást Csíksomlyóra.

„Anélkül, hogy az eddigi terveket áthúzzuk, továbbra is hangsúlyozom, hogy külön vonat indítását kérelmeztem az illetékes szervektől Nagyvárad-Élesd-Csíkszereda útvonalon. Az ezzel kapcsolatos részletekkel idejében jelentkezünk, és biztatjuk híveinket, válasszák ezt az utazási módot, mert ezzel is könnyíthetünk a szervezők munkáján” – írta a püspök.

Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatására Magyarországról is több zarándokvonat indul, a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours utazási iroda május 31-én három városból, Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indít szerelvényeket Csíksomlyóra, melyeket Püspökladányban összekapcsolnak. A 17 kocsiból álló zarándokvonat már délután, a pápai szentmise után visszaindul Magyarországra.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29936
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.