Illusztráció | A kép forrása a Pixabay
Egészségtelen ügy
szabot
2019. február 13. szerda, 16:38
De izgatják magukat, és mindent rendben találtak, válaszolta a szaktárca a csalókról beszámoló kollégának.

Nyolc álfizikus dolgozik a kórházakban országszerte, húzta meg most már a nyilvános vészharangot is a Romániai Orvosfizikusok Kamarájának moldvai regionális alelnöke. Mert a belső vészharangot eddig hiába rángatta, az illetékesek rá se bagóztak, közölte Marin Bodale.

Az álfizikusokat már 2016-ban és 2017-ben is felszólították, hogy ne gyakorolják az orvosfizikusi szakmát diplomájuk elismerése vagy anélkül, hogy pecsétkódot kérnének a közegészségügyi hatóságtól. Mi több, a szakmai testület hiába jelezte az esetüket: az egészségügyi minisztérium és a Bákó megyei közegészségügyi hivatal válaszra sem méltatta, a Bákó Megyei Kórház pedig annyit válaszolt, hogy azt alkalmaz, akit akar, háborgott Marin Bodale.

Merthogy páran a iaşi-i onkológiáról tavaly a Bákó megyei kórházba szerződtek, de a legtöbb álorvosfizikus bukaresti állami és magánkórházban dolgozik, mondta Bodale. Erdélyben az Arad Megyei Kórházban, illetve a balázsfalvi városi kórházban dolgozik orvosfizikus engedély nélkül.

Bodale szerint volt olyan kórház, amely kimondottan ilyen álfizikus számára hozott létre orvosfizikusi állást biomérnöki szakképesítéssel, miközben ilyen társítás nincs is. Biomérnököket teljesen más karon képeznek, magyarázta: az orvosi fizika olyan területeket fed le, mint a sugárterápia, orvosi képalkotó eljárások, sugárdiagnosztika, orvosi lézer, orvosi optika.

FRISSÍTÉS: Az egészségügyi minisztérium mindent tagad
Ellenőrizték név szerint azoknak az orvosfizikusoknak a képzettségét és tevékenységét, akikről a szakmai testületük azt állította, hogy nem gyakorolhatnák a mesterségüket, és semmilyen szabálytalanságot nem találtak – közölte szerda délután az egészségügyi minisztérium. Mi több, nem kapták meg azokat a jelentéseket, amelyekről Bodale állítja, hogy elküldte a tárcának, ezért kérték, hogy küldje újra azokat, de még nem tette meg, áll a közleményben. 
A minisztérium közleménye szerint viszont épp hogy Bodale nyilvános jelzése van tele pontatlansággal: már nem mind a nyolc kifogásolt személy dolgozik egészségügyi intézményben, azok közül, akik igen, nem betegekkel dolgoznak, egyikük nem is orvosfizikusi poszton.
A tárca figyelmeztet, hogy az egészségügyi rendszerben csalóként dolgozókról szóló információkat csak fokozott elővigyázatossággal szabadna nyilvánosságra hozni, mert azok egyaránt ártamal az egész ellátási rendszernek és az ellátásban résztvevő betegeknek.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29928
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.