Illusztráció | A kép forrása a Pixabay
Egészségtelen ügy
szabot
2019. február 13. szerda, 16:38
De izgatják magukat, és mindent rendben találtak, válaszolta a szaktárca a csalókról beszámoló kollégának.

Nyolc álfizikus dolgozik a kórházakban országszerte, húzta meg most már a nyilvános vészharangot is a Romániai Orvosfizikusok Kamarájának moldvai regionális alelnöke. Mert a belső vészharangot eddig hiába rángatta, az illetékesek rá se bagóztak, közölte Marin Bodale.

Az álfizikusokat már 2016-ban és 2017-ben is felszólították, hogy ne gyakorolják az orvosfizikusi szakmát diplomájuk elismerése vagy anélkül, hogy pecsétkódot kérnének a közegészségügyi hatóságtól. Mi több, a szakmai testület hiába jelezte az esetüket: az egészségügyi minisztérium és a Bákó megyei közegészségügyi hivatal válaszra sem méltatta, a Bákó Megyei Kórház pedig annyit válaszolt, hogy azt alkalmaz, akit akar, háborgott Marin Bodale.

Merthogy páran a iaşi-i onkológiáról tavaly a Bákó megyei kórházba szerződtek, de a legtöbb álorvosfizikus bukaresti állami és magánkórházban dolgozik, mondta Bodale. Erdélyben az Arad Megyei Kórházban, illetve a balázsfalvi városi kórházban dolgozik orvosfizikus engedély nélkül.

Bodale szerint volt olyan kórház, amely kimondottan ilyen álfizikus számára hozott létre orvosfizikusi állást biomérnöki szakképesítéssel, miközben ilyen társítás nincs is. Biomérnököket teljesen más karon képeznek, magyarázta: az orvosi fizika olyan területeket fed le, mint a sugárterápia, orvosi képalkotó eljárások, sugárdiagnosztika, orvosi lézer, orvosi optika.

FRISSÍTÉS: Az egészségügyi minisztérium mindent tagad
Ellenőrizték név szerint azoknak az orvosfizikusoknak a képzettségét és tevékenységét, akikről a szakmai testületük azt állította, hogy nem gyakorolhatnák a mesterségüket, és semmilyen szabálytalanságot nem találtak – közölte szerda délután az egészségügyi minisztérium. Mi több, nem kapták meg azokat a jelentéseket, amelyekről Bodale állítja, hogy elküldte a tárcának, ezért kérték, hogy küldje újra azokat, de még nem tette meg, áll a közleményben. 
A minisztérium közleménye szerint viszont épp hogy Bodale nyilvános jelzése van tele pontatlansággal: már nem mind a nyolc kifogásolt személy dolgozik egészségügyi intézményben, azok közül, akik igen, nem betegekkel dolgoznak, egyikük nem is orvosfizikusi poszton.
A tárca figyelmeztet, hogy az egészségügyi rendszerben csalóként dolgozókról szóló információkat csak fokozott elővigyázatossággal szabadna nyilvánosságra hozni, mert azok egyaránt ártamal az egész ellátási rendszernek és az ellátásban résztvevő betegeknek.

 

comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.