Fotó: Kolozsvár hivatalos Facebook-oldala
stop!
papmeli
2019. február 13. szerda, 09:25
Okosutca készül Kolozsvár központjában, ott, ahol régóta szükség lenne rá.

A kincses városnak már vannak okospadjai, a felújított Magyar utca (Bulevardului 21 Decembrie 1989) azonban ezeknél is okosabb lesz. Az itt felavatandó rendszer nemcsak a gépkocsiforgalom monitorizására lesz képes, hanem a piroson áthaladó autósokat is kiszűri.

Amire egyébként nem kevés példa akad Kolozsvár központjában, ahol a sietős gépkocsivezetők azért, hogy az újabb zöldet elkapják, képesek áthajtani a gyalogátkelőn akkor, amikor a járókelőknek szabadna átkelni. Az utca felújítására a héten írják ki a licitet és

nyáron kezdenék el a munkát,

ami nem kis bonyodalmat fog majd okozni a közlekedésben, tekintve, hogy a város legforgalmasabb útszakaszáról beszélünk. A feladatkiíró füzet szerint a felújítás után szélesebb járdán közlekedhetnek majd a gyalogosok és a biciklisek, és a közszállítási járműveknek is szélesebb sáv jut.

A közvilágítást is korszerűsítik, a járda menti padok mobiltelefon töltésére is alkalmas USB-konnektorokkal is rendelkeznek majd, de

elektromos kerékpárok, autók számára is lesz rajta töltőállomás.

Az utcában új fákat ültetnek, melyekhez automatikus öntözőberendezés is társul, és ivókutak is lesznek. A felújítása uniós alapokból valósulna meg, a beruházás értéke 12 millió euró, ehhez csupán a két százalékos önrészt biztosítja az önkormányzat. A Cluj.com amúgy arról ír, hogy a városvezetés egy

belépési díj bevezetését is latolgatja a városközpontba,

így próbálva kiszorítani az autósokat a belvárosból, ahol a jövőben jóval kevesebb parkolóhely lesz. Erről állítólag Dan Ștefan Tarcea alpolgármester nyilatkozott, aki szerint egyes parkolókházaknál – a Monostor negyedben és a Hașdeu diáknegyedben – lenne ilyen "kapu". Kolozsváron mintegy 200 ezer gépkocsira jut 50 ezer parkolóhely.

A város forgalmának nagy része Keletről Nyugat irányba, azaz a Mărăști negyedből a Főtérre a Magyar utcán halad át. Ennek átalakításáról korábban ITT írtunk, a látványtervek ITT tekinthetők meg.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29918
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.