Fotó: Kolozsvár hivatalos Facebook-oldala
stop!
papmeli
2019. február 13. szerda, 09:25
Okosutca készül Kolozsvár központjában, ott, ahol régóta szükség lenne rá.

A kincses városnak már vannak okospadjai, a felújított Magyar utca (Bulevardului 21 Decembrie 1989) azonban ezeknél is okosabb lesz. Az itt felavatandó rendszer nemcsak a gépkocsiforgalom monitorizására lesz képes, hanem a piroson áthaladó autósokat is kiszűri.

Amire egyébként nem kevés példa akad Kolozsvár központjában, ahol a sietős gépkocsivezetők azért, hogy az újabb zöldet elkapják, képesek áthajtani a gyalogátkelőn akkor, amikor a járókelőknek szabadna átkelni. Az utca felújítására a héten írják ki a licitet és

nyáron kezdenék el a munkát,

ami nem kis bonyodalmat fog majd okozni a közlekedésben, tekintve, hogy a város legforgalmasabb útszakaszáról beszélünk. A feladatkiíró füzet szerint a felújítás után szélesebb járdán közlekedhetnek majd a gyalogosok és a biciklisek, és a közszállítási járműveknek is szélesebb sáv jut.

A közvilágítást is korszerűsítik, a járda menti padok mobiltelefon töltésére is alkalmas USB-konnektorokkal is rendelkeznek majd, de

elektromos kerékpárok, autók számára is lesz rajta töltőállomás.

Az utcában új fákat ültetnek, melyekhez automatikus öntözőberendezés is társul, és ivókutak is lesznek. A felújítása uniós alapokból valósulna meg, a beruházás értéke 12 millió euró, ehhez csupán a két százalékos önrészt biztosítja az önkormányzat. A Cluj.com amúgy arról ír, hogy a városvezetés egy

belépési díj bevezetését is latolgatja a városközpontba,

így próbálva kiszorítani az autósokat a belvárosból, ahol a jövőben jóval kevesebb parkolóhely lesz. Erről állítólag Dan Ștefan Tarcea alpolgármester nyilatkozott, aki szerint egyes parkolókházaknál – a Monostor negyedben és a Hașdeu diáknegyedben – lenne ilyen "kapu". Kolozsváron mintegy 200 ezer gépkocsira jut 50 ezer parkolóhely.

A város forgalmának nagy része Keletről Nyugat irányba, azaz a Mărăști negyedből a Főtérre a Magyar utcán halad át. Ennek átalakításáról korábban ITT írtunk, a látványtervek ITT tekinthetők meg.

comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.