A szülőket csípnék nyakon, ha nem jár iskolába a csemete

Minden öt diákból egy kihull a kötelező oktatásból.
Hirdetés

Minden olyan családhoz kiszállna az illetékes polgármesteri hivatal, ahol a szülők nem íratták be a gyereket az iskolába. Az iskola kötelező osztályaiból kimaradó gyerekeket a személyi számuk alapján azonosítja a Kolozs megyei tanfelügyelőség, amely azután „ráküldi” a szülőkre a hivatalt, vázolta az iskolaelhagyók egyenkénti összeszedését célzó módszert Valentin Cuibus főtanfelügyelő.

Romániában óriási az iskolaelhagyás,

a diákok több mint 18 százaléka még a kötelező osztályok befejezése előtt elhagyja a rendszert, és a főtanfelügyelő szerint ennek megakadályozására az iskoláknak nincs eszközük. Kolozs megyében relatív alacsony, mindössze 2,14 százalék az iskolaelhagyók aránya, és főként a vidéki, illetve roma közösségekben jellemző, kiugróan a 8. és 9. osztály között, leggyakrabban anyagi okokból. 

Nem engedhetik meg maguknak a szülők, hogy iskolába járassák a gyerekeket, 

idézte a Mediafaxnak Cuibus a legtöbbször hallott indokot. De megtörténik az is, hogy külföldön dolgozó szülő egyszercsak magával viszi a csemetéjét, és elfelejti az iskolában ezt bejelenteni.

Az aktuális tanévre beiratkozottak személyi számait összevetik az előző tanév diákjainak személyi számát tartalmazó listával, és aki nincs a beiratkozottak között, de még kötelező lenne iskolába járnia, annak családját felkeresi a lakóhely szerint illetékes polgármesteri hivatal munkatársa. Feltérképezi a család helyzetét, és ha úgy látja, hogy

a szülők nem hagyják iskolába menni a gyereket, akkor meg is büntetheti őket.

Hirdetés

Szankciók mellett a megelőzéssel is próbálkozik a tanfelügyelőség: 2018-ban uniós alapokból 60 gyermek szüleit támogatják abban, hogy óvodába, iskolába küldjék a gyereküket. Ruházatot, lábbelit, mosdószereket és gyerekenként 100 lejt biztosítanak a családoknak akár már a gyerek 2 éves korától, hogy bölcsődébe, óvodába, majd iskolába járhasson.

A jelenleg legismertebb iskolaelhagyó vélhetőleg az a 30 éves nő, aki még a 9. osztályt sem fejezte be egy műszaki szakiskolában, de tíz évig orvosként önkénteskedett az Ilfov megyei sürgősségi kórházban.

Hirdetés