Eddig bírta a balkáni trehányságot, beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének tetőzete

Pár hónapja jártunk az épületben, már akkor sejteni lehetett, hogy nem bírja sokáig.
Hirdetés

Rossz hír érkezett Herkulesfürdő legszebb épületéről, a Szapáry-fürdőről: a fiatal építészek és a műemlék megmentéséért küzdő civilek minden erőfeszítése ellenére, beomlott a fürdő tetőzete. A betört ablakok miatt eddig is sokat romlott a tíz éve még működő fürdő impozáns belső tereinek állapota, de bedőlt tetőzettel ez a folyamat rendkívül felgyorsulhat, hiszen immár semmi sem védi meg az évszázados falakat a csapadéktól.

A Herculane Project fiatal építészei az elmúlt években többször felhívták a figyelmet az A-kategóriás műemlék egyre romló állagára, és vállalták volna a konzerválási munkálatok elvégzését is, csakhogy a beavatkozást a zavaros tulajdonjogi viszonyok nem tették lehetővé, a telektulajdonosok sem hagyták jóvá. A csapatot megrázta, hogy minden erőfeszítésük ellenére megadta magát a tetőszerkezet és az egyik tartóoszlop a Szapáry hátsó bejáratánál. Az épület gyakorlatilag közveszélyessé vált, ezért arra kérnek mindenkit, hogy kerülje el a környékét.

A helyi polgármester, Cristian Miclău a sajtónak elmondta, jelenleg is polgári perben állnak a telek tulajdonosaival. Ahhoz, hogy közbe tudjanak lépni, szükség van a kulturális minisztérium engedélyére – amire három hónapja mindhiába várnak –, vagy arra, hogy egyezségre jussanak a telek tulajdonosaival. Maga az épület az önkormányzat tulajdonában áll, miután a volt városvezetés megegyezett a tulajjal, a telek viszont tulajdonjogi vita tárgyát képezi a két tulaj, Valeriu Verbiţchi és Alexandru Gavrilescu között. Egyikük sem egyezett abba bele, hogy Herculane Project építészei mentsék a menthetőt.

Hirdetés

A francia reneszánsz stílusát idéző, Alpár Ignác által tervezett Szapáry-fürdő Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint Erzsébet császárné kedvelt fürdőhelye volt, az egyik szalonban ma is emléktába emlékeztet arra, hogy ott fürdőzött a császári pár.

Pár hónapja jártunk az épületben, riportunkat itt olvashatják.

Hirdetés