Szkizmarhaság
béel
2019. február 11. hétfő, 12:20
Az elszánt pópa petíciót is indított Ferenc pápa látogatása ellen. Igaz, még XVI. Benedek idején, de most ismét jól bedurrant.

Irtózatosan bepöccent egy vérortodox román pópa, Matei Vulcănescu, amiért a román állami és ortodox egyházi szervek hivatalos meghívására Romániába, azon belül pedig Erdélybe látogat Ferenc pápa: a dogmatikai kérdésekben hajthatatlan román egyházfi még petíciót is indított a látogatás ellen. Ez az, ami első olvasatra látszik.

És akkor itt álljunk meg egy szóra. A derék pópa egész pontosan 2011. január 29-én indította útjára szájhabzó petícióját. Amikor még, ugye, Joseph Aloisius Ratzinger (vagyis XVI. Benedek) volt a pápa. Annak idején nem is kavart túl nagy vihart, csak kábé 5000 háborgó írta alé. De ami késik, nem múlik: Ferenc pápa közelgő látogatásának híre rendesen felforrósította az internet valamelyik bugyrában porosodó petíciót.

Az inkvizítori hevülettel megírt petíció szerint nem megengedhető, hogy „az ortodoxok és a pápista eretnekek együtt imádkozzanak a templomokban”, hiszen a pápalátogatás kapcsán az a tévképzet alakulhatna ki egyesekben, hogy az ortodoxok és a „pápisták” egy egyházat alkotnak, holott csakis az ortodox az egyetlen igaz egyház.

A pópa szerint a pápa eretnek, és az egyházszakadás óta nem tekinthető Krisztus földi helytartójának.

Azért azt megengedhetőnek tartja, hogy egyszerű látogatóként vagy államfőként az országba látogasson, de azt már nem, hogy ortodox templomokban liturgiákon vegyen részt, és azt sem, hogy az ortodox egyház vezetői részt vegyenek a „pápista” misén.

Azért  Vulcănescuról sokat elmond, hogy a román sajtó szerint olyasmit hangoztatott: az abortusz akkora bűn, hogy még az is jobb, ha a szülők születése után ölik meg a nem kívánt gyereket.

Tevékenysége a román ortodox egyház elöljáróinak is szúrta a szemét, ezért már 2015-ben eltiltották Munténia és Dobrudzsa ortodox templomaitól.

Ezért aztán jelenleg Görögországban, Pireuszban tevékenykedik.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába, ahol Bukarestben, Jászvásáron, Balázsfalván és Csíksomlyón is jelen lesz.

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.