Román ortodox pap: a pápa eretnek, úgyhogy nincs keresnivalója Romániában

Az elszánt pópa petíciót is indított Ferenc pápa látogatása ellen. Igaz, még XVI. Benedek idején, de most ismét jól bedurrant.
Hirdetés

Irtózatosan bepöccent egy vérortodox román pópa, Matei Vulcănescu, amiért a román állami és ortodox egyházi szervek hivatalos meghívására Romániába, azon belül pedig Erdélybe látogat Ferenc pápa: a dogmatikai kérdésekben hajthatatlan román egyházfi még petíciót is indított a látogatás ellen. Ez az, ami első olvasatra látszik.

És akkor itt álljunk meg egy szóra. A derék pópa egész pontosan 2011. január 29-én indította útjára szájhabzó petícióját. Amikor még, ugye, Joseph Aloisius Ratzinger (vagyis XVI. Benedek) volt a pápa. Annak idején nem is kavart túl nagy vihart, csak kábé 5000 háborgó írta alé. De ami késik, nem múlik: Ferenc pápa közelgő látogatásának híre rendesen felforrósította az internet valamelyik bugyrában porosodó petíciót.

Az inkvizítori hevülettel megírt petíció szerint nem megengedhető, hogy „az ortodoxok és a pápista eretnekek együtt imádkozzanak a templomokban”, hiszen a pápalátogatás kapcsán az a tévképzet alakulhatna ki egyesekben, hogy az ortodoxok és a „pápisták” egy egyházat alkotnak, holott csakis az ortodox az egyetlen igaz egyház.

A pópa szerint a pápa eretnek, és az egyházszakadás óta nem tekinthető Krisztus földi helytartójának.

Azért azt megengedhetőnek tartja, hogy egyszerű látogatóként vagy államfőként az országba látogasson, de azt már nem, hogy ortodox templomokban liturgiákon vegyen részt, és azt sem, hogy az ortodox egyház vezetői részt vegyenek a „pápista” misén.

Azért  Vulcănescuról sokat elmond, hogy a román sajtó szerint olyasmit hangoztatott: az abortusz akkora bűn, hogy még az is jobb, ha a szülők születése után ölik meg a nem kívánt gyereket.

Hirdetés

Tevékenysége a román ortodox egyház elöljáróinak is szúrta a szemét, ezért már 2015-ben eltiltották Munténia és Dobrudzsa ortodox templomaitól.

Ezért aztán jelenleg Görögországban, Pireuszban tevékenykedik.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába, ahol Bukarestben, Jászvásáron, Balázsfalván és Csíksomlyón is jelen lesz.

Hirdetés