Szkizmarhaság
béel
2019. február 11. hétfő, 12:20
Az elszánt pópa petíciót is indított Ferenc pápa látogatása ellen. Igaz, még XVI. Benedek idején, de most ismét jól bedurrant.

Irtózatosan bepöccent egy vérortodox román pópa, Matei Vulcănescu, amiért a román állami és ortodox egyházi szervek hivatalos meghívására Romániába, azon belül pedig Erdélybe látogat Ferenc pápa: a dogmatikai kérdésekben hajthatatlan román egyházfi még petíciót is indított a látogatás ellen. Ez az, ami első olvasatra látszik.

És akkor itt álljunk meg egy szóra. A derék pópa egész pontosan 2011. január 29-én indította útjára szájhabzó petícióját. Amikor még, ugye, Joseph Aloisius Ratzinger (vagyis XVI. Benedek) volt a pápa. Annak idején nem is kavart túl nagy vihart, csak kábé 5000 háborgó írta alé. De ami késik, nem múlik: Ferenc pápa közelgő látogatásának híre rendesen felforrósította az internet valamelyik bugyrában porosodó petíciót.

Az inkvizítori hevülettel megírt petíció szerint nem megengedhető, hogy „az ortodoxok és a pápista eretnekek együtt imádkozzanak a templomokban”, hiszen a pápalátogatás kapcsán az a tévképzet alakulhatna ki egyesekben, hogy az ortodoxok és a „pápisták” egy egyházat alkotnak, holott csakis az ortodox az egyetlen igaz egyház.

A pópa szerint a pápa eretnek, és az egyházszakadás óta nem tekinthető Krisztus földi helytartójának.

Azért azt megengedhetőnek tartja, hogy egyszerű látogatóként vagy államfőként az országba látogasson, de azt már nem, hogy ortodox templomokban liturgiákon vegyen részt, és azt sem, hogy az ortodox egyház vezetői részt vegyenek a „pápista” misén.

Azért  Vulcănescuról sokat elmond, hogy a román sajtó szerint olyasmit hangoztatott: az abortusz akkora bűn, hogy még az is jobb, ha a szülők születése után ölik meg a nem kívánt gyereket.

Tevékenysége a román ortodox egyház elöljáróinak is szúrta a szemét, ezért már 2015-ben eltiltották Munténia és Dobrudzsa ortodox templomaitól.

Ezért aztán jelenleg Görögországban, Pireuszban tevékenykedik.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába, ahol Bukarestben, Jászvásáron, Balázsfalván és Csíksomlyón is jelen lesz.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29890
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.