Képünk illusztráció.
Iskolapélda
papmeli
2019. február 11. hétfő, 10:51
Ez derül ki a Számvevőszék jelentéséből.

Miközben a szakszervezetek állandóan arra panaszkodnak, hogy az oktatás nem kap elég pénzt az állami költségvetésből, kiderült, hogy az önkormányzatok sem jeleskednek a gyerekek, azaz a jövő támogatásában. Igaz, mentségükre legyen mondva, ők is kevés pénzt kapnak Bukarestből, így nagyon nincs is amiből adakozzanak.

Mégis elgondolkodtatók azok az adatok, melyek a Számvevőszék tavaly év végi jelentéséből derülnek ki, s melyeket az Edudepdu.ro oktatási portál hozott nyilvánosságra.

A jelentés a 2014-2016-os időszakot mutatja be,

de valószínűleg jelenleg sem fényesebb a helyzet. Eszerint a 2016-os évben a megyei és helyi tanácsok összesen 65.087.355 lejjel támogatták az iskolákat, óvodákat, ami az államtól kapott támogatás 0,6 százaléka és

a diáklétszámra leosztva 21 lejt (!) jelent gyerekenként.

Az önkormányzatok kiveszik ugyan a részüket az iskolák, óvodák felújításából a beruházások szintjén, de ezek fenntartásához, a fejkvótához is hozzájárulhatnak. Azaz nemcsak az épületek karbantartásához, hanem az iskolai személyzet bérezéséhez, továbbképzéséhez, versenyek szervezéséhez stb. De nem teszik, amit a diákszervezetek nem is hagytak szó nélkül.

Országos szinten a legtöbb pénzt meglepő módon Călărași (2,51%) és Giurgiu (2,25%) megye önkormányzata költötte oktatásra. Az ország 27 megyéjében ez az összeg az 1 százalékot sem éri el, és nem a legszegényebb régiókról beszélünk, hanem Bukarestről, Kolozs, Maros, Arad, Szatmár és Hargita megyéről. A megyei leosztás ITT tekinthető meg.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29888
Egy szatmári képzőművész aprólékos munkával készítette el a történelmi ruhadarabot.
A pere kimenetelétől függ személyes szabadsága és hatalmának megőrzése.
Romániában még nem volt példa arra, hogy újságírók pereljenek be egy önkormányzatot.
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Mert adni ad. Mutatjuk, hogy mennyit.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.