Képünk illusztráció.
Iskolapélda
papmeli
2019. február 11. hétfő, 10:51
Ez derül ki a Számvevőszék jelentéséből.

Miközben a szakszervezetek állandóan arra panaszkodnak, hogy az oktatás nem kap elég pénzt az állami költségvetésből, kiderült, hogy az önkormányzatok sem jeleskednek a gyerekek, azaz a jövő támogatásában. Igaz, mentségükre legyen mondva, ők is kevés pénzt kapnak Bukarestből, így nagyon nincs is amiből adakozzanak.

Mégis elgondolkodtatók azok az adatok, melyek a Számvevőszék tavaly év végi jelentéséből derülnek ki, s melyeket az Edudepdu.ro oktatási portál hozott nyilvánosságra.

A jelentés a 2014-2016-os időszakot mutatja be,

de valószínűleg jelenleg sem fényesebb a helyzet. Eszerint a 2016-os évben a megyei és helyi tanácsok összesen 65.087.355 lejjel támogatták az iskolákat, óvodákat, ami az államtól kapott támogatás 0,6 százaléka és

a diáklétszámra leosztva 21 lejt (!) jelent gyerekenként.

Az önkormányzatok kiveszik ugyan a részüket az iskolák, óvodák felújításából a beruházások szintjén, de ezek fenntartásához, a fejkvótához is hozzájárulhatnak. Azaz nemcsak az épületek karbantartásához, hanem az iskolai személyzet bérezéséhez, továbbképzéséhez, versenyek szervezéséhez stb. De nem teszik, amit a diákszervezetek nem is hagytak szó nélkül.

Országos szinten a legtöbb pénzt meglepő módon Călărași (2,51%) és Giurgiu (2,25%) megye önkormányzata költötte oktatásra. Az ország 27 megyéjében ez az összeg az 1 százalékot sem éri el, és nem a legszegényebb régiókról beszélünk, hanem Bukarestről, Kolozs, Maros, Arad, Szatmár és Hargita megyéről. A megyei leosztás ITT tekinthető meg.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29888
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.