Képünk illusztráció.
Iskolapélda
papmeli
2019. február 11. hétfő, 10:51
Ez derül ki a Számvevőszék jelentéséből.

Miközben a szakszervezetek állandóan arra panaszkodnak, hogy az oktatás nem kap elég pénzt az állami költségvetésből, kiderült, hogy az önkormányzatok sem jeleskednek a gyerekek, azaz a jövő támogatásában. Igaz, mentségükre legyen mondva, ők is kevés pénzt kapnak Bukarestből, így nagyon nincs is amiből adakozzanak.

Mégis elgondolkodtatók azok az adatok, melyek a Számvevőszék tavaly év végi jelentéséből derülnek ki, s melyeket az Edudepdu.ro oktatási portál hozott nyilvánosságra.

A jelentés a 2014-2016-os időszakot mutatja be,

de valószínűleg jelenleg sem fényesebb a helyzet. Eszerint a 2016-os évben a megyei és helyi tanácsok összesen 65.087.355 lejjel támogatták az iskolákat, óvodákat, ami az államtól kapott támogatás 0,6 százaléka és

a diáklétszámra leosztva 21 lejt (!) jelent gyerekenként.

Az önkormányzatok kiveszik ugyan a részüket az iskolák, óvodák felújításából a beruházások szintjén, de ezek fenntartásához, a fejkvótához is hozzájárulhatnak. Azaz nemcsak az épületek karbantartásához, hanem az iskolai személyzet bérezéséhez, továbbképzéséhez, versenyek szervezéséhez stb. De nem teszik, amit a diákszervezetek nem is hagytak szó nélkül.

Országos szinten a legtöbb pénzt meglepő módon Călărași (2,51%) és Giurgiu (2,25%) megye önkormányzata költötte oktatásra. Az ország 27 megyéjében ez az összeg az 1 százalékot sem éri el, és nem a legszegényebb régiókról beszélünk, hanem Bukarestről, Kolozs, Maros, Arad, Szatmár és Hargita megyéről. A megyei leosztás ITT tekinthető meg.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29888
Amint az várható volt, a szövetség 33+10 tulipánossal vág neki az európai parlamenti választásoknak.
Miért is van az, hogy annyi ön- és közveszélyes tragacs gurul a mioritikus haza közútjain? Az ember elolvassa a cikket, és örökre elmegy a kedve a használt autóktól.
Az abszurditás határát már rég túllépte ez az ügy, de még mindig lehet fokozni.
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
A századik válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs passzaiból születtek a horvátok elleni gólok.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.