Gyógymód
gycsaba
2019. február 8. péntek, 18:40
A MOGYE megteremti a nagy erdélyi magyar összefogást.
FRISSÍTÉS! Önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem létrehozását sürgető közös nyilatkozatot fogadtak el pénteken az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek. Erről a résztvevők temesvári Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal ülését követően adtak ki közleményt, melyet Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is aláírt. Az ülés résztevői szerint az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Romániának ebben az időszakban olyan meghatározó jogszabályokat kell elfogadnia, amelyek jelentősen hozzájárulnak a magyar közösség fejlődéséhez, ezek közül az egyik a magyar orvosi egyetem létrehozása lenne. 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnök pénteki, temesvári sajtótájékoztatóján jelentette ki: a marosvásárhelyi magyar-román konfliktust úgy lehetne a leghatékonyabban megoldani, ha helyreállna az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem.

Tőkés László szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesítése a kolozsvári a kolozsvári magyar nyelvű Bolyai Egyetem és román tannyelvű Babeș Egyetem 1959-es fúziójához hasonlítható.

Az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyébként 15 ezer támogató aláírást gyűjtött már a magyar orvosképzés támogatására, ezt Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszternek akarják átadni, aki – mint ismeretes – bejelentette, hogy Marosvásárhelyen készül tájékozódni az orvosi egyetemen belül kialakult román-magyar feszültségről.

A MOGYE román királyi rendelettel kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést.  

Tőkés egyébként a múlt hónap végén a brüsszeli plénumot is tájékoztatta az egyetemen zajló magyarellenes intézkedésekről, s kijelentette: az Európai Parlamentnek nem csupán a Soros György érdekeltségi körébe tartozó egyetem ügyével kellene foglalkoznia, hanem „a jogfosztott erdélyi magyarok marosvásárhelyi orvosi egyetemét is a pártfogásába kell vennie”. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29872
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.