Gyógymód
gycsaba
2019. február 8. péntek, 18:40
A MOGYE megteremti a nagy erdélyi magyar összefogást.
FRISSÍTÉS! Önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem létrehozását sürgető közös nyilatkozatot fogadtak el pénteken az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek. Erről a résztvevők temesvári Erdélyi Magyar Autonómia Kerekasztal ülését követően adtak ki közleményt, melyet Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is aláírt. Az ülés résztevői szerint az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Romániának ebben az időszakban olyan meghatározó jogszabályokat kell elfogadnia, amelyek jelentősen hozzájárulnak a magyar közösség fejlődéséhez, ezek közül az egyik a magyar orvosi egyetem létrehozása lenne. 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnök pénteki, temesvári sajtótájékoztatóján jelentette ki: a marosvásárhelyi magyar-román konfliktust úgy lehetne a leghatékonyabban megoldani, ha helyreállna az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetem.

Tőkés László szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesítése a kolozsvári a kolozsvári magyar nyelvű Bolyai Egyetem és román tannyelvű Babeș Egyetem 1959-es fúziójához hasonlítható.

Az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyébként 15 ezer támogató aláírást gyűjtött már a magyar orvosképzés támogatására, ezt Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszternek akarják átadni, aki – mint ismeretes – bejelentette, hogy Marosvásárhelyen készül tájékozódni az orvosi egyetemen belül kialakult román-magyar feszültségről.

A MOGYE román királyi rendelettel kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést.  

Tőkés egyébként a múlt hónap végén a brüsszeli plénumot is tájékoztatta az egyetemen zajló magyarellenes intézkedésekről, s kijelentette: az Európai Parlamentnek nem csupán a Soros György érdekeltségi körébe tartozó egyetem ügyével kellene foglalkoznia, hanem „a jogfosztott erdélyi magyarok marosvásárhelyi orvosi egyetemét is a pártfogásába kell vennie”. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29872
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.