Idegháború
béel
2019. február 8. péntek, 12:24
Szúrja a szemüket a NATO európai rakétapajzsának romániai alkotóeleme.

Jó kis hidegháborús atmoszférájú események középpontjába került Románia: Oroszország hivatalosan felkérte az Egyesült Államokat, hogy számolja fel az országba telepített rakétakilövő állásait.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön kérette be a Moszkvába akkreditált amerikai katonai attasét, akinek hivatalosan javaslatot tettek a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) orosz-amerikai szerződés „megmentésére”, miután pár napja mindkét fél annak felfüggesztését jelentette be.

Az orosz javaslat szerint az amerikaiaknak fel kellene számolniuk többek között az MK-41-es függőleges rakétakilövő rendszereiket is. Márpedig a dél-romániai Deveselura pontosan ilyeneket telepítettek.

Az európai NATO-rakétapajzs részeként egy kétoldalú megállapodás nyomán az Egyesült Államok elfogórakéta-ütegeket telepített a Deveseluban található katonai támaszpontra. A támaszponton egy Aegis SPY-1 radar és 24 SM-3 rakéta kapott helyet, a katonai eszközök 2015-ben váltak működőképessé.

Ezek így néznek ki működés közben:

 

 

A hivatalos amerikai álláspont szerint az egésznek csupán védelmi jellege van, és az európai NATO-rakétapajzs részét képezi, amelynek célja egy, a Közel-Keletről érkező rakétatámadás elhárítása.

Moszkva viszont azt állítja: a rakétakilövő rendszerek támadásra is alkalmasak, hiszen Tomahawk robotrepülőgépek indítására is felhasználhatóak. 

A Tomahawk így működik (itt ugyan hajóról indítják, de ugyanez megy szárazföldi indítóállásokból is):

 

 

És egyébként is, az amerikai rendszer – amelynek a romániai mellett a tervek szerint lengyelországi ütegek is a részét képezik majd – csökkenti az orosz elrettentő képességet, és sérti az INF-szerződést – mondják az oroszok.

Persze Bukarestben, amely kézzel lábbal kapaszkodik a Washingtonnal fennálló stratégiai szövetségbe, mert régóta Oroszországot tartja a legnagyobb Mumusnak (persze Magyarország mellett), máris aggodalmat keltett a javaslat.

Teodor Meleşcanu külügyminiszter csütörtökön ismét csak azt bizonygatta, hogy a deveselui rakétatámaszpont csakis és kizárólag védelmi célokat szolgál, és alaptalan kitalációnak nevezte az orosz vádakat. Bukarest ugyanakkor konzultál szövetségeseivel (értsd: Washingtonnal), és ezt követően hivatalosan is reagál a moszkvai javaslatra.

Mihai Fifor volt védelmi miniszter is azt mondja: a deveselui létesítmény csakis védelmi célokat szolgál, és nem sérti az INF-egyezményt.

Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövet ugyan csütörtökön igyekezett megnyugtatni a románokat, hogy országa nem viszonyul ellenségesen Romániához, de valamiért van egy olyan érzésünk, hogy ettől a bukaresti illetékesek egyáltalán nem aludtak jobban.

Hidegháborús hangulat
Washington pénteken, Moszkva pedig szombaton jelentette be, hogy felfüggeszti részvételét az 1988-ban hatályba lépett INF-szerződésben. A paktum a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt, közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. Az egyezmény, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.
Az Egyesült Államok 2013 óta állítja, hogy Oroszország megsérti az INF-szerződést. 2018-ban azt közölte, hogy ezt a 9M729 típusú manőverező robotrepülőgép tesztelésével követi el, mert a fegyver hatótávolsága szerinte meghaladja az 500 kilométert.
Moszkva tagadja ezt, és azzal vádolja Washingtont, hogy a Lengyelországba és Romániába, valamint a Távol-Keletre telepített vagy telepítendő ballisztikusrakéta-elhárító rendszerének kilövőállásai Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek indítására is alkalmasak, ami ellentétes a megállapodással. Azt is mondja, hogy az amerikai csapásmérő drónokra és a ballisztikusrakéta-elhárítási gyakorlatok célpontjául kifejlesztett rakétákra szintén vonatkoznak a szerződésben foglalt korlátozások.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29862
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.