Fotó: Haáz Vince/Székelyhon
Van gyógyszer?
gycsaba
2019. február 7. csütörtök, 18:23
Ecaterina Andronescu a helyszínre megy békíteni. Nem először próbálkozik ezzel.

Ismét konfliktuskezelésre készül Ecaterina Andronescu oktatási miniszter: bejelentette, el fog menni Marosvásárhelyre, hogy a helyszínen tájékozódjon a marosvásárhelyi orvosi egyetemen belüli román-magyar feszültségről.

Az MTI kérdésére válaszolva a tárcavezető azt mondta a csütörtöki, kolozsvári sajtótájékoztóján, reméli, hogy a párbeszéd segítségével meg lehet oldani a magyar diákok ügyét, „akik román állampolgárok, és akik felé kötelességeink vannak”. Andronescunak egyelőre fogalma sincs, hogy mikor vezették be a magyar diákok által kifogásolt új vizsgarendet, és ismertek voltak-e az új szabályok a tanévkezdéskor.

Ecaterina Andronescu egyébként 2012-ben, egy korábbi miniszteri mandátuma idején is összehívott egy éjszakába nyúló román-magyar egyeztetést a vásárhelyi orvosin, melynek keretében aláírtak egy hétpontos egyezményt is, teljesen fölöslegesen.

A megállapodás többek közt azt írta elő, hogy magyar rektorhelyettes dönthet a magyar tagozaton meghirdetendő állásokról, és a magyarokat megillető tanársegédi állásokra csakis magyarul tudó oktatókat lehet alkalmazni. A dokumentum kitért arra, hogy az egyetemi akkreditáció befejeztével magyar főtanszékek alakulnak az egyetemen. Ebből azóta sem lett semmi.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29855
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.