Fotó: Haáz Vince/Székelyhon
Van gyógyszer?
gycsaba
2019. február 7. csütörtök, 18:23
Ecaterina Andronescu a helyszínre megy békíteni. Nem először próbálkozik ezzel.

Ismét konfliktuskezelésre készül Ecaterina Andronescu oktatási miniszter: bejelentette, el fog menni Marosvásárhelyre, hogy a helyszínen tájékozódjon a marosvásárhelyi orvosi egyetemen belüli román-magyar feszültségről.

Az MTI kérdésére válaszolva a tárcavezető azt mondta a csütörtöki, kolozsvári sajtótájékoztóján, reméli, hogy a párbeszéd segítségével meg lehet oldani a magyar diákok ügyét, „akik román állampolgárok, és akik felé kötelességeink vannak”. Andronescunak egyelőre fogalma sincs, hogy mikor vezették be a magyar diákok által kifogásolt új vizsgarendet, és ismertek voltak-e az új szabályok a tanévkezdéskor.

Ecaterina Andronescu egyébként 2012-ben, egy korábbi miniszteri mandátuma idején is összehívott egy éjszakába nyúló román-magyar egyeztetést a vásárhelyi orvosin, melynek keretében aláírtak egy hétpontos egyezményt is, teljesen fölöslegesen.

A megállapodás többek közt azt írta elő, hogy magyar rektorhelyettes dönthet a magyar tagozaton meghirdetendő állásokról, és a magyarokat megillető tanársegédi állásokra csakis magyarul tudó oktatókat lehet alkalmazni. A dokumentum kitért arra, hogy az egyetemi akkreditáció befejeztével magyar főtanszékek alakulnak az egyetemen. Ebből azóta sem lett semmi.  

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.