Persze a gyurmával is jól el lehet szórakozni, de mégiscsak bosszantó, ha a kifizetett okostelefon helyett színes rudacskákat kapunk

Egy fiatal craiovai nő is így járt. A rendőrök Marosvásárhelyen bukkantak a csalók nyomára.
Hirdetés

Nem kicsit lepődhetett meg az a fiatal craiovai nő, aki 6800 lejt fizetett ki egy internetes áruháznak egy iPhone XS okostelefonért, ám amikor elment a készülékért, a hivalkodóan dizájnos dobozban csupán színes gyurmarudacskákat talált.

Az ügyből természetesen rendőrségi feljelentés lett. Hiszen igaz ugyan, hogy a gyurmázás jó szórakozás, és a kreativitást is fejleszti, sőt a gyurmából telefont is lehet formázni, de megvan az a hátránya, hogy telefonálni nem lehet vele, ezért valóban sok lenne egy dobozért közel 7000 lej.

A rendőrség végül Marosvásárhelyen bukkant rá a csere felelősére, aki – mi tagadás – zseniális csalást eszelt ki.

A 29 éves férfi idén januárban és februárban fiktív személyek adatait megadva elektronikai cikkeket rendelt különböző internetes áruházakból. Amint megkapta a csomagokat, kivette a dobozból a megrendelt javakat, és gyurmával helyettesítette őket.

Az üzlet persze nem működött volna, ha nem szervezi be az egyik csomagküldő szolgálat két futárját is: ők szállították ki a fiktív adatokkal rendelet csomagokat, majd miután a csaló kicserélte a dobozok tartalmát gyurmára, visszavitték őket a feladónak, azt állítva: a címzett nem vette át a küldeményt.

Az internetes áruházaknak pedig nem tűnt fel, hogy az egyszer már kiküldött, majd visszavitt dobozokat kibontották, ezért

ha új rendelés futott be, simán kiküldték a megrendelőnek a „meggyurmázott” csomagokat.

Így kaphatott a craiovai nő is egy doboz szép, színes rudacskát az okostelefon helyett.

Hirdetés

A Maros megyei rendőr-főkapitányság munkatársai ugyanakkor nyomra bukkantak, és a hét elején lecsaptak a csalóra, aki – mint kiderült – eddig már 140 000 lej értékű kárt okozott.

A három gyanúsított ellen többrendbeli csalás miatt indult eljárás.

Az illetékesek pedig arra figyelmeztetnek: ha internetes áruházból rendelünk csomagot, jobb, ha még a futár jelenlétében kinyitjuk. Ehhez a megrendelésnél be kell jelölni a megfelelő rubrikát, ami néhány plusz lejünkbe kerül.

Hirdetés