Moldvában is elfogyott a türelem: ismét tüntetni fognak Bukarestben az autópályáért

Az sem állítja meg őket, hogy a fővárosi önkormányzat nem hagyta jóvá a demonstrációt.
Hirdetés

Bár nem kaptak rá engedélyt a fővárosi önkormányzattól, tüntetést szerveznek pénteken az Egyesülés autópályát sürgető civil szervezetek Bukarestben, a Győzelem téren. A demonstráción négy beszédes nevű egyesület, Moldva Autópályát Akar, az Együtt az A8-asért, a Pro Infrastructură és a Moldva Fejlődéséért Mozgalom vesz részt, várhatón mintegy ötven fővel. Az önkormányzat a téren meghirdetett másik eseményre hivatkozva tagadta meg az engedélyt tőlük, de ez sem állítja meg őket, hogy utcára vonuljanak.

A Iaşi-t Marosvásárhellyel összekötni hivatott autópályáért már többször is tüntettek, illetve petícióztak, de úgy tűnik, ez sem győzte meg a kormányt arról, hogy komolyan vegye a saját – törvénybe iktatott – centenáriumi ígéretét, és jelentősebb forrást különítsen el a tíz éve halogatott sztrádára.

Az emiatt dühös civil szervezetek néhány konkrét követelésüknek adnak hangot a tüntetésen: a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezetőjének lemondását és egy kompetens szállításügyi miniszter kinevezését szeretnék elérni, ugyanakkor kőbe vésett határidőt a megvalósíthatósági tanulmány véglegesítésére. Tíz pontba szedett követeléslistájuk itt olvasható. 

A szervezetek türelme már rég elfogyott, és az csak rátett még egy lapáttal, hogy a frissen elkészült állami költségvetés mindössze 9 millió lejt (2 millió eurót) szán erre az autópályára, ami mindössze 200  méter autópálya építésére lenne elég. Azt pedig csak távlati megoldásnak tűnik, hogy CNAIR azt ígérte, 37 millió lejes hitelhez folyamodik a Moldvát Erdéllyel összekötő centenáriumi autópálya finanszírozására.

Hirdetés