Fotó: Haáz Vince
Orvosolható?
gycsaba
2019. február 5. kedd, 21:41
A diákokat ezúttal nem igazán érdekelte a megmozdulás.

Míg hétfőn szó szerint egyetlen személy követelte az utcán a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar karának a létrehozását – a tiltakozás-sorozatot meghirdető Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) elnökéről van szó –, kedden délután több mint százan vonultak ki a prefektúra elé a tanintézetben zajló jogtiprások ellen tiltakozva.

A Székelyhon portál beszámolója szerint a diákokat nem igazán érdekelte a megmozdulás, a zömében idősekből álló tömegben többen Orbán Viktor, Tőkés László, Szíjjártó Péter, Navracsics Tibor és Kelemen Hunor arcképét tartalmazó plakátot tartottak a magasba, melyekre egy-egy idézet is felkerült a politikusoktól a magyar orvosképzéssel kapcsolatban.

A megmozdulást szervező Ádám Valérián bejelentette: 2019 a tüntetések éve lesz, jövő héten például petíciót készül átadni az oktatásügyi miniszternek Bukarestben, s majd egy héten keresztül ott folytatja a tiltakozást. „Legalább negyvenezren kellene utcára vonulni, és úgy nyomatékosítani a követeléseket” – jegyezte meg a főtiltakozó.

Amint arról beszámoltunk, az elmúlt hetek a tiltakozások és a sikertelen egyeztetések jegyében teltek a vásárhelyi orvosi egyetemen, ahol a szenátus ahelyett, hogy az évek óta követelt magyar kart hozta volna létre, bejelentette az angol kar beindítását, ráadásul a vizsgarendet is módosították a magyar tagozat képviselőinek távollétében.  

comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.