A járműbiztosítást is ellenőrizhetik az útmatricát vadászó kamerák

Technikailag lehetséges, de sokféle érzékenységet sérthet.
Hirdetés

Technikailag megoldható, hogy az országos közútkezelő vállalat (CNAIR) matricafigyelő kamerái azonosítsák azokat a sofőröket is, akik nem fizették be a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, merült fel kedden egy biztosítási rendezvényen.

Az ötletet Cristian Roşu, a biztosítókat is felügyelő Pénzügyi Felügyelő Hatóság alelnöke vetette fel, de korántsem az övé, szabadkozott a digi24.ro szerint, és még egyeztetniük kell róla a közútkezelő vállalattal, mondta.

A CNAIR szintén jelenlévő igazgatója, Narcis Neaga szerint technikailag kivitelezhető a projekt, hogy a rendszám alapján azonosított gépjárművet ne csak abban az adatbázisban keressék, ahol azt tartják nyilván, hogy a sofőrök vásároltak-e útmatricát, hanem vessék össze a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást nyilvántartó adatbázissal is. De a megfigyelés többféle „érzékenységet” sérthet, mondta Neaga, és az a minimum, hogy a CNAIR együttműködési megállapodást kössön a biztosítókkal.

Az útmatricát figyelő kamerák működtetése is legalább három fontos szereplőt igényel, magyarázta az igazgató: a közútkezelő vállalatot, amelynek célja követni, hogy a sofőrök kifizették-e az útdíjat, a rendszámok adatbázisával rendelkező rendőrséget és a kettő közötti biztonságos kapcsolatot biztosító Különleges Távközlési Szolgáltatót (STS).

Az ötlet egyébként annak kapcsán merült fel, hogy a közútkezelőnek nincs megállapodása a rendőrséggel arról, hogy az útmatrica mellett a gépjárművek sebességét is figyelje.

Hirdetés