Illusztráció | Fotó: Pixabay
Beteg egészségügy
MTímea
2019. február 4. hétfő, 18:54
Miközben az egészségügyi tárca mind a mai napig nem vezet naprakész nyilvántartást a rákbetegekről, egyre több embert érint a betegség.

A rákellenes küzdelem világnapja alkalmából a romániai rákbetegek egyesületeinek föderációja felhívja a figyelmet néhány olyan problémára, mely a hazai daganatos betegeket érint. A legújabb adatok szerint naponta 140-en, évente közel 51 ezren halnak meg Romániában előrehaladott daganatos megbetegedések következtében. Sokkoló adat, hogy az elmúlt tíz évben megduplázódott a rákban elhunyt betegek száma.

Csak tavaly 83 ezer 461 új beteget diagnosztizáltak, de mivel Románia még mindig nem vezet naprakész nyilvántartást a rákbetegeiről, ez a szám csak becsült érték, mely a temesvári és a kolozsvári regionális statisztikákon alapszik. Az előfordulás szerint – nemre való tekintet nélkül – a leggyakoribb a tüdőrák, a mellrák, a prosztatarák, a húgyhólyagrák és az emésztőszervi rák. A betegek számának drasztikus növekedése azzal is összefüggésbe áll, hogy megelőző programok hiányában rendszerint túl későn derül ki a betegség, amikor már nem sokat lehet tenni a gyógyulásért.  

Egy országos onkológiai stratégiával, átfogó megelőzési és tájékoztatási programokkal nem tartanánk jelenleg ott, hogy Romániában a legmagasabb a rák miatti elhalálozás az Európai Unió tagországai közül – erre már a Romániai Orvosok Kollégiuma figyelmeztet, mely az egészségügy erre vonatkozó hiányosságait is sorra vette, köztük az orvoshiányt, a rákellenes programok alulfinanszírozottságát és a merev egészségpolitikát.

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.