Dragnea beintett, a kormány pedig elveszi a pénzt a SRI-től

Meg a többi titkosszolgálattól.
Hirdetés

Korán örültek a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a többi hírszerző szolgálat illetékesei a költségvetés tervezetének nyilvánosságra kerülése nyomán. Bár abban eredetileg az szerepelt, hogy jelentős mértékben nő a költségvetésük a 2019-es évben, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea beintette. Ha pedig ő beint, a kormány rendszerint cselekszik.

Viorica Dăncilă miniszterelnök vasárnap este máris közölte, támogatja, hogy bizonyos költségvetési forrásokat irányítsanak át a tikosszolgálatoktól az egészségügy számára.

Azért épp az egészségügyről beszélt, mert Dragnea is ezt javasolta vasárnap.

A kormányfő azt mondta a PSD országos végrehajtó bizottságának ülése után, hogy támogatja a kezdeményezést, de még nem született erre vonatkozó végleges döntés, így egyelőre azt sem kommentálta, hogy szükség lenne-e ez esetben a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) hozzájárulására.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter megígérte, megnézik, hogyan lehet a költségvetés tervezetében eredetileg a titkosszolgálatok számára elkülönített összegek egy részét az egészségügynek átirányítani. 

Hirdetés

Dragnea azzal indokolta a hírszerzésnek szánt pénzek elvonását, hogy „az is nemzetbiztonsági probléma, hogy minden gyerek ingyen kapjon D-vitamint”. Figyelmeztetett: ha a kormány nem tesz így, majd ő maga javasolja a módosítást a parlamentben.

Dragnea és a PSD már régóta konfliktusban áll a SRI-vel, a kormányoldal ugyanis azt állítja, a hírszerzés a korrupcióellenes ügyészséggel összefonódva államot hozott létre az államban, és koholt vádak alapján állítanak bíróság elé és ítéltetnek el olyan politikusokat és üzletembereket, akik nem hajlandóak az ő érdekeiket szolgálni.

Hirdetés