Újabb örömhír a csángóknak: bákói kollégiumba költözhetnek a magyarul tanuló diákok

Adománypénzből vásárolt épületet a magyar pedagógusszövetség.
Hirdetés

Adományokból vásárolt magánházban rendezték be Bákóban azt a kollégiumot, amelyben 15-20 csángó középiskolás diák számára tudnak ezentúl helyet biztosítani a tanév második felétől.

A pénteken felavatott új létesítményben azokat fogadják, akik a moldvai magyar oktatási program részesei voltak, és 9. osztálytól a bákói iskolák valamelyikében folytatják tanulmányaikat – tájékoztatta az MTI-t Burus Siklódi Botond, a kollégiumot működtető Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) az elnöke.

Egyelőre csak hét gyerek költözik be a kollégiumba, de van remény arra, hogy a későbbiekben jobban kihasználják majd az épületet.

A kollégium azokból az adományokból jöhetett létre, amelyeket a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány gyűjtött 2004 és 2006 között a külsőrekecsini csángó iskola felépítésére. Az iskola végül nem épült meg, ezért a támogatást a bákói kollégium létrehozására fordították.

A múlt vasárnap történelmet írtak Bákóban: először tartottak magyar nyelvű misét a magyar nyelvű szertartásokért évtizedek óta küzdő csángók számára. 

 

Hirdetés