Tőkés: az EU vegye pártfogásba a vásárhelyi orvosit is, ne csak a CEU-val foglalkozzon!

Két EP-képviselő is tájékoztatta a brüsszeli plénumot az egyetemen zajló magyarellenes intézkedésekről, az EMNP összefogást, jogi lépéseket sürget.
Hirdetés

A marosvásárhelyi orvosi egyetemen kialakult szükségállapotra hívta fel az Európai Parlament figyelmét szerdai felszólalásában Tőkés László, aki arról tájékoztatta a plénumot, hogy „a soviniszta román egyetemi vezetőség lépésről lépésre tovább korlátozza az anyanyelven való tanuláshoz fűződő jogaikat”.

„Joggal várjuk el az Európai Unió soros elnökétől, Romániától, hogy vessen véget magyarellenes politikájának, és biztosítsa az erdélyi magyarság alapvető emberi és közösségi jogait. Ennek részeképpen követeljük a magyar tanügyi autonómiát, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem eredeti formájában való helyreállítását”

– fogalmazott a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint Tőkés László, aki szerint az Európai Uniós kettős mércét alkalmaz oktatási ügyben.

A magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló aznapi vita kapcsán – melynek keretében többen is megrótták Magyarországot a Közép-Európai Egyetem (CEU) amerikai akkreditációval rendelkező tagozatának Bécsbe való elköltözése miatt – Tőkés megjegyezte:

az Európai Parlamentnek nem csupán a Soros György érdekeltségi körébe tartozó egyetem ügyével kellene foglalkoznia, hanem „a jogfosztott erdélyi magyarok marosvásárhelyi orvosi egyetemét is a pártfogásába kell vennie”.

A vásárhelyi orvosi egyetem helyzetéről beszélt felszólalásában Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő is, aki szerint „súlyos diszkrimináció és a jogállamiság elvének figyelmen kívül hagyását jelenti” mindaz, ami a magyar diákokkal és pedagógusokkal történik a felsőoktatási intézményben. Arra is felhívta a plénum figyelmét, hogy míg a törvény szerint létre kellett volna hozni az önálló magyar kart, ezt a szenátus évek óta elutasítja, ehelyett pár hete angol nyelvű kar létrehozásáról döntöttek.

Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csütörtöki közleményében továbbra is a három erdélyi magyar politikai alakulat közös fellépését sürgeti a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyében és jelezte, a szervezet jogi lépésekre készül. Első lépésben beadvánnyal fordulnak a magyar nyelvű orvosképzés ellehetetlenítése miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD), a nép ügyvédjéhez, valamint az oktatási minisztériumhoz, de az európai intézményeket is tájékoztatnák a helyzetről.

„Románia kormánya az Európai Unió soros elnökeként a diszkriminációellenes harcot tűzte zászlójára, miközben semmit nem tesz a MOGYE helyzetének megoldásáért. A román kormány sorozatosan elnézte az egyetem román többségű vezetésének, hogy nem tartották tiszteletben a tanügyi törvényben foglaltakat, ez pedig nem csak megengedhetetlen, de magyar-, demokrácia- és Európa-ellenes is” – idézi a közlemény Szilágyi Zsolt EMNP-elnököt.  

Hirdetés