Enyém, tiéd... mi van?
Jean St'Ay
2019. január 29. kedd, 09:11
Nos, egy derék előpataki ortodox pópa szerint igen. És ezt konkrétan jelezni is kell!

A derék pópát úgy hívják, hogy Vasile Antonie Tămaș, a Kovászna megyei Előpatakon terelgeti nyáját, és a nagy egyesülés után nem sokkal eszébe jutott, hogy hát helló, Kovászna megye ősi dák vidék, hiszen tele van dák várakkal és szentélyekkel. Viszont ennek a ténynek semmi kommemoratív nyoma nincs.

Nosza, pópánk kapta magát és kitalált egy projektet. Első lépésben megalkotta a brandet: Decebal Kovásznája! Aztán jött a lényeg: a nagy terv az, hogy szépen felállítsák Burebista és Decebal dák királyik mellszobrait Előpatakon. Mégpedig közösségi adakozásból. A szobrász megvan már, Pleșa Pompiliu személyében, a pénz még nincs meg, de az ötletgazda reményei szerint meglesz. És akkor végre ország-világ tudni fogja, kinek a megyéje (?) Kovászna. A jó pópa azzal (is) buzdítja adakozásra a népet, hogy minden adakozó neve felkerül ama pergamenre, amelyet belehelyeznek a szobor (szobrok?) talapzatába.

Igen, erősen vicces. Nekünk a jó Hobo Blues Band alábbi nótája jutott róla eszünkbe. Békesség:

 

comments powered by Disqus
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.