Újabb erdélyi város borulna össze a különutas Nyugati Szövetséggel

Pedig az észak-erdélyi tartományba is hívták már.
Hirdetés

Nagyon kelendő mostanában Beszterce, az egykori szász város több önállósodási projekt kiötlője közül is választhat. De miközben a Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester által kitalált Észak-erdélyi Szövetséget kikosarazta, most a Nyugati Szövetségnek kacsintgat.

Nem meglepő módon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Beszterce-Naszód megyei elnökének, Ioan Turcnak jutott eszébe, hogy Nagybánya és Zilah helyett inkább a Kolozsvár–Temesvár–Arad– Nagyvárad négyesfogattal kellene haladni. Nem is meglepő, hogy miért: liberális elöljárók vezetik. Igaz, gyakorlati haszonnal is megindokolta a partnerválasztást, mégpedig azzal, hogy

az új szövetség révén megvalósíthatna a Kolozsvár-Beszterce gyorsforgalmi út,

mely szerinte jelenleg csak utópia. A két város között pár éve aszfaltozták újra az utat, de a sofőrök kifogásolják, hogy a csekély száz kilométer megtételéhez a számos forgalomkorlátozás miatt legkevesebb két óra kell.

Turc szerint a Nyugati Szövetségnek nagy esélye van arra, hogy infrastrukturális projektekre szerezzen pénzt, így a segítségével a rég áhított expresszút is megvalósulhatna. A liberális politikus úgy véli, hogy a nagyvárosi példa a grandiózus projektjeiről híres besztercei polgármesternek is jól jönne.

„Kolozsváron nem ültettek narancsfákat a Feleki-tetőre, Nagyváradon sincs struccnevelde”

– mondta ironikusan arra utalva, hogy Ovidiu Crețu besztercei elöljáró többezer euróért létesített inkubátorházat mókusoknak a városi parkban és sípályát a közeli Kakasdombon, de utóbbi túl alacsonyan van ahhoz, hogy üzemeltetni lehessen.

Hirdetés

A Nyugati Szövetségnek nem Beszterce lenne az egyedüli „kérője”, eddig Gyulafehérvár, Nagyszeben, Déva és Resicabánya is jelezte csatlakozási szándékát.

A PSD-fészeknek számító Besztercének ellenben egy másik „tartományfőnök”, az Észak-Erdélyi Szövetség néven Máramaros, Szatmár, Szilágy és Beszterce-Naszód megyék egyesülését vizionáló Cătălin Chereches nagybányai polgármester tett ajánlatot. Melyet Radu Moldovan PSD-s megyei tanácselnök annak rendje és módja szerint visszautasított, mivel „neki nem szóltak”.

Hirdetés