Kormány: kész az idei költségvetés. Polgármesterek: minket meg se kérdeztek!

A megyei jogú városoknak elegük van abból, hogy a kormány a megkérdezésük nélkül osztja-szorozza azt a pénzt, amihez nekik is közük van.
Hirdetés

A Romániai Megyei Jogú Városok Egyesülete (románul Asociaţia Municipilor din România, AMR) felháborodott, mert a sajtóból tudta meg, hogy elkészült az ország 2019-es költségvetés-tervezete, melyet még a héten a parlament elé terjesztenek, miközben a municípiumok polgármestereivel senki sem konzultált, sőt, a párbeszéd lehetőségét is legalább kétszer megtagadták tőlük. Ilyen még nem volt – írja a Viorica Dăncilának címzett nyílt levelében a szövetség elnöke, az egyébként PSD-s Robert Sorin Negoiță.

A dörgedelmes hangvételű levelet elsősorban erdélyi megyei jogú városok polgármesterei írták alá – összesen 31-en, köztük a Nyugati Szövetség városai, illetve a csatlakozni szándékozó municípiumok –, akik nehezményezik, hogy a kormány válaszra sem méltatta a párbeszédre való kezdeményezésüket, pedig olyan témáról van szó, amely közvetlen módon érinti a helyi hatóságok működését. Konkréten az önkormányzatok legjelentősebb bevételét kitevő személyi jövedelemadóról van szó, melyről továbbra sem lehet tudni, hogy miként osztják szét a helyi és a megyei önkormányzatok között.

Arról is csak nem-hivatalos forrásokból értesülhettek, hogy figyelmen kívül hagyták az elöljárók által javasolt elosztást, holott meggyőződésük, hogy az önkormányzatoknak közvetlenül a döntéshozóktól, azaz a kormánytól kellene információkat kapniuk arról, hogy mennyi pénzből kell gazdálkodniuk, sőt, a kormány legfontosabb partnerei kell legyenek, ha helyi pénzek szétosztásáról van szó.

Az AMR a fentiek miatt összehívta vezetőtanácsának ülését, amire meghívták Viorica Dăncilă kormányfőt és Eugen Teodorovici pénzügyminisztert is, remélve, ezúttal sikerül a párbeszéd.

Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsos az Antena 3 televíziócsatorna vasárnap esti műsorában jelentette be, hogy elkészült a költségvetés-tervezet, amit kedden, január 29-én mutat be a kormány.

 

Hirdetés