Két PSD-s honatya börtönbe csukatná azokat, akik sértegetik a politikusokat

A törvénytervezetet februárban nyújtják be a parlamentben.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párt (PSD) két báránylelkű elöljárója, Codrin Ştefănescu és Eugen Nicolicea szerint úgy kellene módosítani a büntetőtörvénykönyvet, hogy ezentúl járjon börtön a politikusok és a bírák nyilvános sértegetéséért, rágalmazásáért.

A Digi24 hírtelevízió szerint a két politikus azzal indokolta a btk. módosításának a szükségességét, elegük lett abból, hogy egyes politikusokat minden nyilvános szereplésük alkalmával sértegetik „a jól fizetett civilek, akiknek normális munkahelyük sincs, de folyamatosan keltik a feszültséget”.

A tervezetük szerint a rágalmazás – a helyzet súlyosságától függően – akár 3 év szabadságvesztéssel is járhat.

Az ellenzék nyilván hangosan bírálta Ştefănescuék kezdeményezését, Raluca Turcan liberális parlamenti képviselő szerint a PSD így szeretné elhallgattatni – vagy legalábbis megfélemlíteni – mindazokat, akik kritizálni merészelik a kormánypártok ténykedéseit.

2006-ban Romániában ugyan törvényileg megszüntették a rágalmazás és a becsületsértés miatti kriminális felelősségre vonás lehetőségét, hatályon kívül helyezve a Btk. ezen tényállásait, a taláros testület azonban ezt a lépést alkotmányellenesnek nyilvánította. A parlament azóta sem foglalkozott ezzel a témával érdemben. 

Hirdetés