Több mint gyanús: adómentesítenék az újságírást

Egész pontosan az újságírók fizetéséből nem vonnák le a jövedelemadót.
Hirdetés
Az még nem igazán történt meg, hogy törvényhozók bármilyen érdek nélkül kedvezzenek a sajtónak, főként az újságíróknak, ezért nem tudunk ártatlanul tekinteni a PSD képviselőjének, Valeriu Steriunak a törvénykezdeményezésére.
 
Steriu a számviteli törvénykönyvet módosítaná oly módon, hogy mentesítené az újságírókat a jövedelemadó befizetésének kötelezettsége alól, amennyiben jövedelmüket munkaszerződés, illetve szerzői jogi szerződés alapján kapják. Az egészségügyi és társadalombiztosítási hozzájárulás befizetésének kötelezettsége megmaradna.
 

De ki számít újságírónak?

Ehhez természetesen meg kell határozni a törvényben, hogy mi számít újságírásnak. A javaslat: hírek és nyilvános információk felkutatása, feltárása, értelmezése és közlése újságok, tévé, rádió és más tömegkommunikációs eszközök által, kép- és hangfelvételre és -vágásra alkalmas eszközök kezelése, valamint olyan eszközöké, amelyek képet és hangot továbbítanak rádió- és tévéadásokhoz, illetve más földi, tengeri és légi távközlési jeleket.
 
Ez alapján a leírás alapján akár a titkosszolgálat egyes alkalmazottai is adómentességet élvezhetnének, de legyünk optimisták: az újságírók adómentesítésének feltételeit még a javaslat szerint is a munkaügyi és a pénzügyminisztérium közös rendelete szabályozza majd.
 
A javaslatot a PSD, az ALDE és a PMP 27 képviselője és szenátora nyújtotta be a képviselőházhoz, ahol előbb a bizottságok, majd a plénum kell, hogy elfogadja, mielőtt az egész folyamatot megismétli majd a döntő ház, a szenátus.
 

A leggyanúsabb az egészben az,

hogy a kezdeményező képviselő a News.ro-nak adott interjúban elég felületesen indokolja meg, miért ne fizessenek az újságírók jövedelemadót. Szerinte soha nem volt még olyan fontos a hagyományos újságírás ösztönzése, mint most, a fake news és olyan emberek korában, akik csak lájkokat és nézettséget akarnak.
 
Ez egy kis oxigént nyújtana a sajtónak, mondta Steriu, olyan formában, hogy se az alkalmazott, se a munkáltató, se az állam ne veszítsen. Ilyen varázsképlet persze nincs, mondta a képviselő, de az adómentesítés lehet az optimális változat.
 
Romániában egységesen tíz százalék a jövedelemadó, az alkalmazottak fizetésén viszont több mint 40 százalék az összes adóteher együtt. Ilyen ágazati adómentességet az IT-cégek diplomás alkalmazottai évtizedek óta élveznek, de Eugen Teodorovici pénzügyminiszter már felvette, hogy meg kellene szüntetni, mert amikor bevezették, még alig pislákolt a szektor, de ma már a romániai gazdaság egyik húzóágazatává vált. 

Hirdetés