Lopott ötleten alapszik a nyugati négyek nagy erdélyi összeborulása?

Ezt állítja egy gyulafehérvári fejlesztési szakember.
Hirdetés

Ioan Bele fejlesztési és innovációs szakember, a Metal Manufacturing Transilvania klaszter elnöke szerint tőle lopták a Nyugati Szövetség ötletét a négy nagyváros – Kolozsvár, Temesvár, Arad és Nagyvárad – elöljárói. A férfi a gyulafehérvári Ziarul Unirea lapnak adott interjúban azt mondja, hogy Emil Bocnak, a kincses város elöljárójának rukkolt elő ötletével, melyről további tárgyalásokat szeretett volna.

Erre azonban soha nem került sor, ellenben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) négy politikusa előállt a nagy erdélyi összeborulás tervével, a Nyugati Szövetséggel. Mely, állítja Bele, az ő projektjére épül. A fejlesztési szakember Gyulafehérvár és környéke számára dolgozott ki egy együttműködési modellt európai uniós pénzek lehívására.

Ezt fejlesztette tovább egy egész régiót lefedő projektté,

melyet állítása szerint Erdély, Bánság vagy akár Moldva esetében is alkalmazni lehetne. Bele azt mondja, gazdasági súlya miatt Kolozsvárt szemelte ki arra, hogy felkarolja a projektet. Ennek első verzióját el is vitte a kincses város fejlesztési igazgatóságára, sőt, személyesen is beszélt róla Emil Boc polgármesterrel Gyulafehérváron, még 2017-ben.

Mi több, a szakma, fejlesztési igazgatóságok, egyetemek támogatását is kérte hozzá.

Kidolgozta az egyesület statútumát is, melyet 2018 augusztusában szintén benyújtott a kolozsvári polgármesteri hivatalba, és várta, hogy tárgyalhasson róla Emil Boc polgármesterrel. A találkozó azóta sem valósult meg, nem is kapott választ felvetésére, ellenben – mondja Bele – az elöljárók bejelentették a Nyugati Szövetség létrejöttét és ötletét „politikai projektté degradálták”.

Hirdetés