Fotó: Szabó Tünde
utcára!
szabot
2019. január 21. hétfő, 22:05
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
A közúti forgalom részleges lezárása volt a legnagyobb azonnali eredmény, amit azok a kisebb tüntetések tudtak elérni, amelyeket Kolozsváron és Bukarestben rendeztek hétfő este. 
 
Kolozsváron mintegy százan, Bukarestben pár százan vonultak utcára az ellen a készülő sürgősségi kormányrendelet ellen, amely lehetővé tenné a perújrafelvételt minden olyan ügyben, amelyben a legfelsőbb bíróság törvénytelenül összeállított öttagú bírói tanácsai mondták ki a jogerős ítéletet.
 
A rendeletet még csak most készítik elő Tudorel Toader vasárnapi bejelentése szerint, amit hétfő reggel azzal egészített ki, hogy úgy az elítélteknek, mint az ügyészségnek lehetővé tennék, hogy kérjék az ítélet megsemmisítését.
 
Troliblokád a prefektúra előtt
 
Fotók: Szabó Tünde
 
Az emiatt felháborodott tüntetők Kolozsváron a memorandisták emlékművénél gyülekeztek, majd fél nyolckor rövid sétára indultak a belvárosban. A séta csak az útvonal miatt volt rövid, mivel a feleúton lévő prefektúra előtt megálltak, és úgy skandálták jó sokáig a kormány- és PSD-ellenes jelszavakat, hogy közben elfoglalták a Mărăști negyedből a Monostorra vezető buszsávot.
 
Emiatt részben leállt a tömegközlekedés az illető vonalon, de azért csak részben, mert a buszok ki tudták kerülni a buszsávot, csak a trolik nem. Ezen a kelet-nyugati vonalon viszont jóval több troli közlekedik, mint ahány busz.
 
A „troliblokád” nagyjából fél órán át tartott, a kivonult csendőrök láthatóan nem akarták azt erővel feloldani, bár az útzárba a tüntetőknek alig a fele szállt be, pár tucat ember inkább a környező járdákon ácsorgott, amíg újra elindult a menet. 
 
Vidám kis tüntetés
 
A menet elején páran kimondottan farsangi hangulatban és fejfedővel vonultak, és úgy tűnt, néhányszor kifejezetten ugratják a csendőröket, akik igyekeztek szintén vigyorogva válaszolni. A joviális párbeszéd még a csendőröket szidó skandálások (A csendőrség a tolvajokat védi) után is újrakezdődött. A korrupció- és kormányellenes jelszavak között időnként felharsant az előrehozott választásokat követelő szlogen is.
 
Bukarestben sem lett volna elég a pár száz tüntető ahhoz, hogy lezárják a Győzelem térbe torkolló pár sugárutat, de mivel épp ma este tüntettek a fővárosban a taxisok is a kalóztaxik és az Uber-jellegű applikációk ellen, együttesen sikerült mintegy húsz percre megbénítani a forgalmat a Lascăr Catargiu sugárúton, illetve részlegesen lezárni a Kiseleff és az Aviatorilor sugárúton.
 
Farsangi tüntetők Kolozsváron
 
A legfarsangibb tüntetők Kolozsváron
 
A parlamenti ellenzék a készülő rendeletet egyből burkolt amnesztiaként értelmezte, mint ami lehetővé teszi a nagy korrupcióért az utóbbi években elítéltek és kifejezetten Liviu Dragnea számára, hogy megszabaduljanak a már jogerős, de elmarasztaló ítéletektől. (Dragneát egyébként nem korrupcióért, hanem választási csalásért ítélték el, de ügyében szintén a legfelsőbb bíróság döntött, mert a magas állami méltóságot viselők perei ott zajlanak.)
 
Közös felhívásban figyelmeztették a kormányt a bírák és ügyészek szakmai szervezetei is, hogy ne fogadjon el olyan jogszabályt, amely egy jogállamban alapvetőnek számító társadalmi értékeket veszélyeztet.
 
A szakmai szervezetek felhívják a figyelmet, hogy a kabinet nem bocsátott közvitára ilyen tervezetet, ahogyan azt a döntéshozás átláthatóságának elve megkövetelné, ezért nincs is tudomásuk olyan részletes indoklásról, amely az ehhez hasonló, az ország büntetőpolitikáját érintő intézkedéseket kellene, hogy kísérje. 
 
A Romániai Bírák Fórumának honlapján közzétett közlemény arra is rámutat, a kabinet csak rendkívüli esetekben, azonnali intézkedést feltételező helyzetekben élhet a sürgősségi kormányrendelet lehetőségével, és idézik az alkotmány 61. cikkelyét, amely szerint az ország egyetlen törvényhozó hatósága a parlament. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29636
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.