Tanácstalan a bíróság Borboly korrupciós ügyében, megint halasztottak

A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Hirdetés

A Hargita Megyei Törvényszék megint halasztást rendelt el abban a korrupciós perben, melyben az egyik vádlott Borboly Csaba megyei tanácselnök. Az ok ezúttal az alkotmánybíróság szerdai döntése, mely  alkotmánysértőnek ítélte a titkosszolgálat együttműködését a legfőbb ügyészséggel. Ahogy sejteni lehetett, a döntés megkavarja az elmúlt években a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közreműködésével megalapozott bűntetőeljárásokat, amilyen Borboly Csaba pere is.

A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott ebben az ügyben – amire a védelem is épít –,

hogyan használhatóak fel a SRI által a nemzetbiztonsági okokból elrendelt lehallgatások során megszerzett információk az ügyészségen a nemzetbiztonságot nem érintő ügyekben.

A bírák többször rendeltek el halasztást, ameddig ez a kérdés nem tisztázott, és az alkotmánybíróságnak is továbbították a kifogásokat.

Csütörtökön azért halasztottak, mert időközben az alkotmánybíróság megállapította, hogy alkotmányt sért az ügyészség és a SRI közötti együttműködés, de a döntés csak akkor válik hatályossá, amikor – az indoklással együtt – megjelenik a hivatalos közlönyben, addig senki sem tudja, hogy ez mit von maga után.

Borboly Csaba ügyvédje a Mediafaxnak azt nyilatkozta, hogy

amíg az indoklás meg nem jelenik, addig nem tudják, mit kezdjenek az alkotmánybírósági döntéssel,

Hirdetés

ezért mindenki, beleértve az ügyészt is, egyetértett a halasztással. Azt még nem lehet tudni, hogy a döntés kedvező hatással lesz-e a Borboly-perre, mert mindegyik esetet külön fogják megvizsgálni. A bíróság mindenesetre ismételten kérte a SRI-t, hogy közölje a megfigyelés részleteit.

Borboly Csabát 12 másik személlyel együtt még 2013-ban vádolta meg hivatali visszaéléssel a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Hargita megyei útépítési ügyek miatt. Hárman közülük beismerték bűnösségüket, őket elítélték, a többiek pere még zajlik. Legközelebb február 21-én kerül napirendre az ügy.

Hirdetés