Sokánt!
Jean St'Ay
2019. január 16. szerda, 18:07
Biza! Az egész Európai Uniónak árt az elnök, mert nem akarja kinevezni Lia Olguța Vasilescut miniszternek. Nem vicc, na!

Van, ugye, ez a cicaharc a kormány- és az elnöki palota között: Dănciláék még tavaly előálltak azzal, hogy Lia Olguța Vasilescu, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) üdvöskéje, a Nagy-Románia Párt egykori politikusa legyen a fejlesztésért is felelős miniszterelnök-helyettes, Mircea Drăghici, a PSD pénztárosát pedig kerüljön a közlekedési tárca élére. Klaus Iohannis államelnök a maga részéről ismételten közölte: esze ágában sincs kinevezni a két jelöltet. És így folyik az adok-kapok a két fél között. Iohannis legutóbb hétfő este jelentette be, hogy ezen a héten ismét kukába dobja a kinevezéseket.

Na, erre jött a válasz Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonytól, egyenesen Brüsszelből. A hölgy ugyanis épp ott tartózkodik, és volt is egy kis csörtéje az EP-képviselőkkel.

Szóval, Dăncilă asszony kapta magát, és jól leteremtette az államelnököt kedvenc tévéadójában, az Antena 3-ban. Azt mondta, ő nemigen tudja megmagyarázni (ja, mint oly sok mindent), miért kell Iohannis úrnak a belső harcok oltárán feláldoznia egyes, nem csak Románia számára fontos projekteket. És innen átadjuk a szót a miniszterelnök asszonynak, mert jobban mi sem tudjuk elmondani a bolygó méretű marhaságot:

„Azt hiszem, ez a kinevezésekkel szemben tanúsított ellenállás, hogy elegánsan fogalmazzak, nem csak nemzeti, hanem európai hatásokkal is jár, mert a két területen meghozandó döntések az összes európai polgárra vonatkoznak, nem csak a románokra. Az elnöknek meg kell értenie, hogy a vonatkozó döntések, a projektek kezelése, a közlekedés és régiófejlesztés terén elérendő konszenzus több mint 500 millió polgár életét befolyásolja.”

Na, és most akkor képzeljék el azt az 500 millió európai polgárt, akik Viorica asszony vészjósló bejelentése után azonnal álmatlansággal kezdenek küszködni, illetve Klaus Iohannist, amint a felelősség roppant súlya alatt behúzott farokkal azonnal kinevezi a két érdemdús jóembert miniszternek.

comments powered by Disqus
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
A kolozsvári kutatóval a magyar rockzene és a kommunista rendszer viszonyáról beszélgettünk. Azt is elárulta, hogy szerinte melyik a rendszerváltás zenekara.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(