Kedvezményes szabadulás: nem lehet visszacsinálni

A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Hirdetés
Továbbra is egymás udvarára hajigálják a macskát, azaz az elítéltek kedvezményes szabadulása és visszaesése körüli botrányt a parlamenti és azon kívüli politikusok, de egyikük legalább tisztázott pár fontos részletet.
 
Az elítéltek idő előtti szabadulását lehetővé tevő törvényt lehet ugyan módosítani vagy eltörölni, de a hatását nem lehet visszavonni vagy semmissé tenni – magyarázta Raluca Prună volt igazságügyi miniszter, a szakértői Cioloş-kabinet tagja. A Radio France Internationalnak adott interjújában elmagyarázta, hogy 
 

mivel ez büntetőjogi törvény, hatással van minden olyan ügyre, amely most zajlik,

vagyis bárki kérheti büntetésének lerövidítését, akit az alatt az időszak alatt ítélnek el vagy tölti már a szabadságvesztését, amíg ez a törvény érvényben van.
 
Vagyis ha holnap vissza is vonják, holnapután még mindig hivatkozhat rá valamely elítélt, és kérheti büntetése lerövidítését, mert a törvény hatályos volt az ő ítéletének meghozatala óta eltelt akármilyen rövid időszakban. Ezt jelenti a gyakorlatban az a büntetőjogi elv, hogy mindig a vádlott/elítélt számára kedvezőbb jogszabályt kell figyelembe venni.
 
Ha vissza is vonják egyáltalán ezt a törvényt, csak az nem élhet majd az általa nyújtott szabadulási kedvezménnyel, akit a törvény visszavonása után ítélnek majd el. Azokat, akik a rossz börtönkörülmények miatt a törvény segítségével hamarabb szabadultak, nem lehet újra bebörtönözni, hogy töltsék le a maradék büntetésüket, vagyis nincs mód rá, hogy visszatérjünk egyféle zéró pontba, a törvény elfogadása előtti állapotokhoz, magyarázta a volt miniszter.
 

Hatszor több bűnöző szabadult hamarabb a PSD-nek köszönhetően

A kormányfő egyszerűen nem vállalja a felelősséget, értékelte Viorica Dăncilă tegnapi nyilatkozatát a volt miniszter. Dăncilă ugyanis azt hangsúlyozta még Strasbourgban is, hogy a kedvezményes szabadulást lehetővé tévő törvényt a Cioloş-kabinet kezdeményezte, és nem azt, hogy a parlamentnek már a PSD-ALDE első kormánya, a Grindeanu-kabinet nyújtotta be, a parlamentben pedig a PSD és az ALDE alkotta többség módosította és szavazta meg.
 
A Cioloş-kabinet kezdeményezte formában a törvény mintegy 1700 elítéltnek tette volna lehetővé a kedvezményes szabadulást, jelentette ki Raluca Prună. A parlamentben viszont úgy módosítottak a feltételein, hogy a hivatalos adatok szerint már több mint 11 ezren szabadultak így, és egy év alatt több mint 700-an már visszaesőnek bizonyultak.
 

Az erőszakosak miért?

Most, hogy több olyan brutális bűneset is bekerült az országos híradásokba, amelyekkel a törvénnyel kedvezményesen szabadult elítélteket gyanúsítanak, mindenkit az izgat, hogy egyáltalán miért vonatkozhat a törvény azokra is, akiket erőszakos bűncselekmények miatt ítéltek el.
 
Raluca Prună ezt a strasbourgi emberjogi bíróság döntéseivel magyarázta, ahova többféle bűntettért elítélt emberek is fordultak, a bíróság pedig nem állapított meg összefüggést a rossz börtönkörülmények és az elkövetett bűntettek súlyossága között. Vagyis a rossz börtönkörülményeket úgy kellett kompenzálni, hogy ne kivételezzenek az elítéltekkel az elkövetett bűncselekmények alapján, magyarázta a volt miniszter. Ebből a szempontból nincs különbség az általuk kezdeményezett és a parlament által végül elfogadott változat között.
 
Klaus Iohannis államfő a törvény sürgős felülvizsgálatára szólította fel a kormányt. Szerdai sajtónyilatkozatában a tavaly nyáron hatályba lépett jogszabály elfogadásának felelősségét egymásra hárító politikusokat bírálta. Szerinte nem felelősöket, hanem megoldást kell keresni.
 
A törvény azután keltett közfelháborodást, hogy kedvezményesen szabad lábra helyezett bűnöző a gyanúsítottja több erőszakos bűncselekménynek is: Galacon nyugdíjast vert meg brutálisan egy férfi, Medgyesen egy 25 éves fiatalt késelt halálra egy, két évvel a büntetése lejárta előtt szabadult férfi, Déván egy fiatalkorú lány vált nemi erőszak áldozatává, amellyel egy ugyanígy szabadult férfit gyanúsítanak. A büntetésvégrehajtási rendszernek pedig egyszerűen nincs erőforrása az ilyen mértékben szabadult elítéltek társadalmi integrációjára, jelentette ki többször is a büntetésvégrehajtásban dolgozók szakszervezete.

Hirdetés