Dixit?
szabot
2019. január 16. szerda, 10:35
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Miután csúfosan elbukott a Theresa May brit kormányfő kitárgyalta Brexit-megállapodás a londoni alsóházban, Jeremy Corbyn ellenzéki vezető pedig bizalmatlansági indítványt nyújtott be, amelyről már ma szavaznak a képviselők, a törvényhozás azon dolgozik, hogy halassza Nagy-Britannia kilépését az EU-ból. 
 
Legalábbis ezzel nyugtatta pár miniszter az aggódó üzletembereket nem sokkal a parlamenti szavazás után, árulta el az egyik, a telefonhívásban szintén részt vevő üzletember a Reutersnek. Philip Hammond pénzügyminiszter, Greg Clark vállalkozásügyi és Stephen Barclay Brexit-ügyi miniszter beszéltek az üzletemberekkel, és azt mondták nekik, hogy a honatyák olyan határozatot készítenek elő, amellyel halasztani akarják a Lisszaboni Szerződés 50-es cikkelyének aktiválását, azaz a kilépést.
 
Az üzletember elmondása szerint a miniszterek mindent megtettek, hogy úgy tűnjenek, hogy tudják, mi történik, de valójában senki sem tudja, mi következik.
 
A két és fél évvel ezelőtti népszavazás után arról állapodott meg Nagy-Britannia és az Európai Unió, hogy előbbi idén március 29-én (a román uniós elnökség alatt) hagyja el az uniót azon feltételek alapján, amelyekről abban a két évben állapodnak meg, mert a feltételek nélküli szakítás gyakorolná a legdurvább hatást mindkét fél gazdaságára. 
 
A megállapodás 2018 novemberében megszületett, de Theresa May nem merte decemberben szavazásra bocsátani a brit alsóházban. Januárban sem tudott elegendő támogatást szerezni hozzá, a tegnap esti szavazáson elbukott. Ezután gyakorlatilag bármi következhet egy feltételek nélküli, no-deal Brexittől akár a bennmaradásig, bár ez utóbbit jelenleg egyik fél sem akarja, az EU-s fél pedig már számtalanszor jelezte, hogy nem fog eltérni a tavaly év végén jóváhagyott megállapodástól, azt módosítani nem fogja.
 
A legvalószínűbb és leggyorsabb reakció a március 29-i határidő halasztása, de a kilépést olyan sokáig már nem lehet halasztani, mert májusban tartják az EP-választásokat, amit már eleve úgy terveztek meg, hogy ebből Nagy-Britannia kimarad. Az Európai Parlament briteknek fenntartott helyeit már szinte mind újraosztották a többi 27 tagállam között.
 
Elképzelhető a brit európai uniós kiválás márciusra tervezett határidejének meghosszabbítása, ha az Egyesült Királyság ezt jó okkal kéri – közölte az Európai Bizottság szóvivője szerdán, a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás előző napi londoni elutasítása után. Margarítisz Szkínász brüsszeli sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a brit kormány eddig nem kért hosszabbítást, de ha a jövőben végül így tesz, akkor a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői döntenek majd az ügyben egyhangú szavazással.
comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.