Halaszthatják a Brexitet

Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Hirdetés
Miután csúfosan elbukott a Theresa May brit kormányfő kitárgyalta Brexit-megállapodás a londoni alsóházban, Jeremy Corbyn ellenzéki vezető pedig bizalmatlansági indítványt nyújtott be, amelyről már ma szavaznak a képviselők, a törvényhozás azon dolgozik, hogy halassza Nagy-Britannia kilépését az EU-ból. 
 
Legalábbis ezzel nyugtatta pár miniszter az aggódó üzletembereket nem sokkal a parlamenti szavazás után, árulta el az egyik, a telefonhívásban szintén részt vevő üzletember a Reutersnek. Philip Hammond pénzügyminiszter, Greg Clark vállalkozásügyi és Stephen Barclay Brexit-ügyi miniszter beszéltek az üzletemberekkel, és azt mondták nekik, hogy a honatyák olyan határozatot készítenek elő, amellyel halasztani akarják a Lisszaboni Szerződés 50-es cikkelyének aktiválását, azaz a kilépést.
 
Az üzletember elmondása szerint a miniszterek mindent megtettek, hogy úgy tűnjenek, hogy tudják, mi történik, de valójában senki sem tudja, mi következik.
 
A két és fél évvel ezelőtti népszavazás után arról állapodott meg Nagy-Britannia és az Európai Unió, hogy előbbi idén március 29-én (a román uniós elnökség alatt) hagyja el az uniót azon feltételek alapján, amelyekről abban a két évben állapodnak meg, mert a feltételek nélküli szakítás gyakorolná a legdurvább hatást mindkét fél gazdaságára. 
 
A megállapodás 2018 novemberében megszületett, de Theresa May nem merte decemberben szavazásra bocsátani a brit alsóházban. Januárban sem tudott elegendő támogatást szerezni hozzá, a tegnap esti szavazáson elbukott. Ezután gyakorlatilag bármi következhet egy feltételek nélküli, no-deal Brexittől akár a bennmaradásig, bár ez utóbbit jelenleg egyik fél sem akarja, az EU-s fél pedig már számtalanszor jelezte, hogy nem fog eltérni a tavaly év végén jóváhagyott megállapodástól, azt módosítani nem fogja.
 
A legvalószínűbb és leggyorsabb reakció a március 29-i határidő halasztása, de a kilépést olyan sokáig már nem lehet halasztani, mert májusban tartják az EP-választásokat, amit már eleve úgy terveztek meg, hogy ebből Nagy-Britannia kimarad. Az Európai Parlament briteknek fenntartott helyeit már szinte mind újraosztották a többi 27 tagállam között.
 
Elképzelhető a brit európai uniós kiválás márciusra tervezett határidejének meghosszabbítása, ha az Egyesült Királyság ezt jó okkal kéri – közölte az Európai Bizottság szóvivője szerdán, a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás előző napi londoni elutasítása után. Margarítisz Szkínász brüsszeli sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a brit kormány eddig nem kért hosszabbítást, de ha a jövőben végül így tesz, akkor a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői döntenek majd az ügyben egyhangú szavazással.

Hirdetés