Dixit?
szabot
2019. január 16. szerda, 10:35
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Miután csúfosan elbukott a Theresa May brit kormányfő kitárgyalta Brexit-megállapodás a londoni alsóházban, Jeremy Corbyn ellenzéki vezető pedig bizalmatlansági indítványt nyújtott be, amelyről már ma szavaznak a képviselők, a törvényhozás azon dolgozik, hogy halassza Nagy-Britannia kilépését az EU-ból. 
 
Legalábbis ezzel nyugtatta pár miniszter az aggódó üzletembereket nem sokkal a parlamenti szavazás után, árulta el az egyik, a telefonhívásban szintén részt vevő üzletember a Reutersnek. Philip Hammond pénzügyminiszter, Greg Clark vállalkozásügyi és Stephen Barclay Brexit-ügyi miniszter beszéltek az üzletemberekkel, és azt mondták nekik, hogy a honatyák olyan határozatot készítenek elő, amellyel halasztani akarják a Lisszaboni Szerződés 50-es cikkelyének aktiválását, azaz a kilépést.
 
Az üzletember elmondása szerint a miniszterek mindent megtettek, hogy úgy tűnjenek, hogy tudják, mi történik, de valójában senki sem tudja, mi következik.
 
A két és fél évvel ezelőtti népszavazás után arról állapodott meg Nagy-Britannia és az Európai Unió, hogy előbbi idén március 29-én (a román uniós elnökség alatt) hagyja el az uniót azon feltételek alapján, amelyekről abban a két évben állapodnak meg, mert a feltételek nélküli szakítás gyakorolná a legdurvább hatást mindkét fél gazdaságára. 
 
A megállapodás 2018 novemberében megszületett, de Theresa May nem merte decemberben szavazásra bocsátani a brit alsóházban. Januárban sem tudott elegendő támogatást szerezni hozzá, a tegnap esti szavazáson elbukott. Ezután gyakorlatilag bármi következhet egy feltételek nélküli, no-deal Brexittől akár a bennmaradásig, bár ez utóbbit jelenleg egyik fél sem akarja, az EU-s fél pedig már számtalanszor jelezte, hogy nem fog eltérni a tavaly év végén jóváhagyott megállapodástól, azt módosítani nem fogja.
 
A legvalószínűbb és leggyorsabb reakció a március 29-i határidő halasztása, de a kilépést olyan sokáig már nem lehet halasztani, mert májusban tartják az EP-választásokat, amit már eleve úgy terveztek meg, hogy ebből Nagy-Britannia kimarad. Az Európai Parlament briteknek fenntartott helyeit már szinte mind újraosztották a többi 27 tagállam között.
 
Elképzelhető a brit európai uniós kiválás márciusra tervezett határidejének meghosszabbítása, ha az Egyesült Királyság ezt jó okkal kéri – közölte az Európai Bizottság szóvivője szerdán, a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás előző napi londoni elutasítása után. Margarítisz Szkínász brüsszeli sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a brit kormány eddig nem kért hosszabbítást, de ha a jövőben végül így tesz, akkor a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői döntenek majd az ügyben egyhangú szavazással.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29561
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.