illusztráció: Pixabay.com
szabadság
béel
2019. január 14. hétfő, 09:20
Egy liberális képviselő korlátozná a jogosultak körét.

Egyre több polgárnak szalad tele a zsákja azzal, hogy a kedvezményes szabadlábra helyezést lehetővé tevő, két évvel ezelőtt elfogadott törvény nyomán zsinórban helyezik szabadlábra a bűnözőket, amit ők egyrészt megköszönnek, másrészt viharos gyorsasággal újabb bűncselekményeket követnek el.

Most éppen Florin Roman, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) Fehér megyei képviselője vetne véget a káosznak azáltal, hogy szűkítené a kedvezményre jogosultak körét.

A magyar körökben amúgy notórius magyargyűlölete miatt jogos közutálatnak örvendő politikus most kivételesen viszonylag normális javaslattal állt elő: a kedvezményre jogosultak köréből kizárná az erőszakos bűncselekmények – gyilkosságok, rablás, nemi erőszak – elkövetőit.

A törvényt két éve Tudorel Toader igazságügy-miniszter javaslatára fogadta el a parlament, hivatalosan azzal az indokkal, hogy csökkentsék a börtönök túlzsúfoltságát. A gyanú szerint ugyanakkor az is közrejátszott, hogy így helyeztessék szabadlábra a korrupció miatt elítélt politikusokat és baráti üzletembereket.

A törvény lényege, hogy minden, nem megfelelő körülmények között a börtönben eltelt 30 nap után hat nap kedvezmény jár, vagyis kéthavonta közel két hetet vonnak le a szabadságvesztés időtartamából.

Roman szerint 11 000 elítélt élt a kedvezménnyel, és mintegy 700 már vissza is került a börtönbe különböző bűncselekmények elkövetése miatt.

Legutóbb éppen szombaton este követett el újabb bűncselekményt egy nemrég kedvezménnyel szabadult férfi: egy medgyesei szórakozóhelyen szólalkozott össze egy másik vendéggel, majd halálra késelte egy gyilkosság miatt korábban elítélt férfi.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29525

Beérkezett trackbackek

A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.