illusztráció: Pixabay.com
szabadság
béel
2019. január 14. hétfő, 09:20
Egy liberális képviselő korlátozná a jogosultak körét.

Egyre több polgárnak szalad tele a zsákja azzal, hogy a kedvezményes szabadlábra helyezést lehetővé tevő, két évvel ezelőtt elfogadott törvény nyomán zsinórban helyezik szabadlábra a bűnözőket, amit ők egyrészt megköszönnek, másrészt viharos gyorsasággal újabb bűncselekményeket követnek el.

Most éppen Florin Roman, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) Fehér megyei képviselője vetne véget a káosznak azáltal, hogy szűkítené a kedvezményre jogosultak körét.

A magyar körökben amúgy notórius magyargyűlölete miatt jogos közutálatnak örvendő politikus most kivételesen viszonylag normális javaslattal állt elő: a kedvezményre jogosultak köréből kizárná az erőszakos bűncselekmények – gyilkosságok, rablás, nemi erőszak – elkövetőit.

A törvényt két éve Tudorel Toader igazságügy-miniszter javaslatára fogadta el a parlament, hivatalosan azzal az indokkal, hogy csökkentsék a börtönök túlzsúfoltságát. A gyanú szerint ugyanakkor az is közrejátszott, hogy így helyeztessék szabadlábra a korrupció miatt elítélt politikusokat és baráti üzletembereket.

A törvény lényege, hogy minden, nem megfelelő körülmények között a börtönben eltelt 30 nap után hat nap kedvezmény jár, vagyis kéthavonta közel két hetet vonnak le a szabadságvesztés időtartamából.

Roman szerint 11 000 elítélt élt a kedvezménnyel, és mintegy 700 már vissza is került a börtönbe különböző bűncselekmények elkövetése miatt.

Legutóbb éppen szombaton este követett el újabb bűncselekményt egy nemrég kedvezménnyel szabadult férfi: egy medgyesei szórakozóhelyen szólalkozott össze egy másik vendéggel, majd halálra késelte egy gyilkosság miatt korábban elítélt férfi.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29525

Beérkezett trackbackek

A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.