Kiverte a biztosítékot, hogy kedvezménnyel szabadon engedett bűnözők követnek el újabb bűncselekményeket

Egy liberális képviselő korlátozná a jogosultak körét.
Hirdetés

Egyre több polgárnak szalad tele a zsákja azzal, hogy a kedvezményes szabadlábra helyezést lehetővé tevő, két évvel ezelőtt elfogadott törvény nyomán zsinórban helyezik szabadlábra a bűnözőket, amit ők egyrészt megköszönnek, másrészt viharos gyorsasággal újabb bűncselekményeket követnek el.

Most éppen Florin Roman, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) Fehér megyei képviselője vetne véget a káosznak azáltal, hogy szűkítené a kedvezményre jogosultak körét.

A magyar körökben amúgy notórius magyargyűlölete miatt jogos közutálatnak örvendő politikus most kivételesen viszonylag normális javaslattal állt elő: a kedvezményre jogosultak köréből kizárná az erőszakos bűncselekmények – gyilkosságok, rablás, nemi erőszak – elkövetőit.

A törvényt két éve Tudorel Toader igazságügy-miniszter javaslatára fogadta el a parlament, hivatalosan azzal az indokkal, hogy csökkentsék a börtönök túlzsúfoltságát. A gyanú szerint ugyanakkor az is közrejátszott, hogy így helyeztessék szabadlábra a korrupció miatt elítélt politikusokat és baráti üzletembereket.

A törvény lényege, hogy minden, nem megfelelő körülmények között a börtönben eltelt 30 nap után hat nap kedvezmény jár, vagyis kéthavonta közel két hetet vonnak le a szabadságvesztés időtartamából.

Hirdetés

Roman szerint 11 000 elítélt élt a kedvezménnyel, és mintegy 700 már vissza is került a börtönbe különböző bűncselekmények elkövetése miatt.

Legutóbb éppen szombaton este követett el újabb bűncselekményt egy nemrég kedvezménnyel szabadult férfi: egy medgyesei szórakozóhelyen szólalkozott össze egy másik vendéggel, majd halálra késelte egy gyilkosság miatt korábban elítélt férfi.

Hirdetés