szabot
2019. január 14. hétfő, 18:39
A gyilkosság miatt tiltakozók sem úszták meg büntetés nélkül.
A gerillatiltakozás naturalista válfaját vetette be a #rezist mozgalom pár bukaresti tagja: vörös festéket öntött hétfő délután az igazságügyi minisztérium székházának lépcsőjére. 
 
A parlament épületével szemben található bejáratot azért öntötték le festékkel, és dekorálták ki késekkel és a miniszter, Tudor Toader portréjával, hogy így tiltakozzanak az agresszív elítélteket is büntetésük letöltése előtt szabadon engedő törvény ellen. Az illető törvény hat nappal rövidíti a fogvatartás idejét minden olyan 30 nap után, amelyet az elítélt nem megfelelő körülmények között töltött le.
 
A tiltakozást az váltotta ki, hogy a hétvégén halálosan megkéseltek egy fiatalembert Medgyesen. A három gyanúsított közül kettő ez alapján a törvény alapján szabadult a börtönből, a harmadik szintén visszaeső bűnöző.
 
A két tiltakozót előbb igazoltatták a rendőrök, majd be is vitték a rendőrségre. Rendbontás, csendháborítás, rongálás címén indítottak bűnvádi eljárást ellenük, közölte a fővárosi rendőrség sajtószolgálata.
 
A törvényt ma kikezdte az ellenzék is: Florin Roman PNL-s képviselő csak az erőszakos bűncselekményekért elítélteket venné ki a törvény hatálya alól, Stelian Ion USR-s képviselő már azt jelentette be, hogy a törvény hatályát megszüntető módosítást nyújt be a parlamentben, de szerinte az kellene igazából, hogy a kormány azonnal, sürgősségi rendelettel törölje a büntetéscsökkentésnek ezt a módját.
 
A jogszabályt bíráló kritikákra reagálva Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt írta hétfőn a közösségi oldalra, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte, az ő miniszteri mandátumában az csak életbe lépett.
 
Florin Roman PNL-alelnök tájékoztatása szerint közel 11 ezer elítéltet engedtek szabadon a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján, közülük már körülbelül 650-en vissza is kerültek a börtönbe, mert ismét bűncselekményt követtek el. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29537
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.