szabot
2019. január 14. hétfő, 18:39
A gyilkosság miatt tiltakozók sem úszták meg büntetés nélkül.
A gerillatiltakozás naturalista válfaját vetette be a #rezist mozgalom pár bukaresti tagja: vörös festéket öntött hétfő délután az igazságügyi minisztérium székházának lépcsőjére. 
 
A parlament épületével szemben található bejáratot azért öntötték le festékkel, és dekorálták ki késekkel és a miniszter, Tudor Toader portréjával, hogy így tiltakozzanak az agresszív elítélteket is büntetésük letöltése előtt szabadon engedő törvény ellen. Az illető törvény hat nappal rövidíti a fogvatartás idejét minden olyan 30 nap után, amelyet az elítélt nem megfelelő körülmények között töltött le.
 
A tiltakozást az váltotta ki, hogy a hétvégén halálosan megkéseltek egy fiatalembert Medgyesen. A három gyanúsított közül kettő ez alapján a törvény alapján szabadult a börtönből, a harmadik szintén visszaeső bűnöző.
 
A két tiltakozót előbb igazoltatták a rendőrök, majd be is vitték a rendőrségre. Rendbontás, csendháborítás, rongálás címén indítottak bűnvádi eljárást ellenük, közölte a fővárosi rendőrség sajtószolgálata.
 
A törvényt ma kikezdte az ellenzék is: Florin Roman PNL-s képviselő csak az erőszakos bűncselekményekért elítélteket venné ki a törvény hatálya alól, Stelian Ion USR-s képviselő már azt jelentette be, hogy a törvény hatályát megszüntető módosítást nyújt be a parlamentben, de szerinte az kellene igazából, hogy a kormány azonnal, sürgősségi rendelettel törölje a büntetéscsökkentésnek ezt a módját.
 
A jogszabályt bíráló kritikákra reagálva Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt írta hétfőn a közösségi oldalra, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte, az ő miniszteri mandátumában az csak életbe lépett.
 
Florin Roman PNL-alelnök tájékoztatása szerint közel 11 ezer elítéltet engedtek szabadon a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján, közülük már körülbelül 650-en vissza is kerültek a börtönbe, mert ismét bűncselekményt követtek el. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29537
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.