Késelés miatt folyik a festék az igazságügyi minisztérium lépcsőjén

A gyilkosság miatt tiltakozók sem úszták meg büntetés nélkül.
Hirdetés
A gerillatiltakozás naturalista válfaját vetette be a #rezist mozgalom pár bukaresti tagja: vörös festéket öntött hétfő délután az igazságügyi minisztérium székházának lépcsőjére. 
 
A parlament épületével szemben található bejáratot azért öntötték le festékkel, és dekorálták ki késekkel és a miniszter, Tudor Toader portréjával, hogy így tiltakozzanak az agresszív elítélteket is büntetésük letöltése előtt szabadon engedő törvény ellen. Az illető törvény hat nappal rövidíti a fogvatartás idejét minden olyan 30 nap után, amelyet az elítélt nem megfelelő körülmények között töltött le.
 
A tiltakozást az váltotta ki, hogy a hétvégén halálosan megkéseltek egy fiatalembert Medgyesen. A három gyanúsított közül kettő ez alapján a törvény alapján szabadult a börtönből, a harmadik szintén visszaeső bűnöző.
 
A két tiltakozót előbb igazoltatták a rendőrök, majd be is vitték a rendőrségre. Rendbontás, csendháborítás, rongálás címén indítottak bűnvádi eljárást ellenük, közölte a fővárosi rendőrség sajtószolgálata.
 
A törvényt ma kikezdte az ellenzék is: Florin Roman PNL-s képviselő csak az erőszakos bűncselekményekért elítélteket venné ki a törvény hatálya alól, Stelian Ion USR-s képviselő már azt jelentette be, hogy a törvény hatályát megszüntető módosítást nyújt be a parlamentben, de szerinte az kellene igazából, hogy a kormány azonnal, sürgősségi rendelettel törölje a büntetéscsökkentésnek ezt a módját.
 
A jogszabályt bíráló kritikákra reagálva Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt írta hétfőn a közösségi oldalra, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte, az ő miniszteri mandátumában az csak életbe lépett.
 
Florin Roman PNL-alelnök tájékoztatása szerint közel 11 ezer elítéltet engedtek szabadon a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján, közülük már körülbelül 650-en vissza is kerültek a börtönbe, mert ismét bűncselekményt követtek el. 

Hirdetés