Illusztráció | Fotó: Pixabay
(i)gazságszolgáltatás
Timi
2019. január 14. hétfő, 20:24
A hivatalos adatok szerint nem olyan magas a visszaesés, mint ahogy azt a sajtó állítja.

A hétvégi medgyesi késelési eset után politikai adok-kapok tárgyává vált a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye, melynek nyomán több mint tízezer bűnöző került szabadlábra. Az indulatokat az szította fel, hogy az említett késelés három gyanúsítottja közül kettő ennek a törvénynek köszönhetően szabadult a börtönből, a harmadik szintén visszaeső bűnöző.

A törvény egyik sarkalatos kérdése, hogy pontosan hány elítéltnek rövidítették le a büntetését, és a kiengedettek hány százaléka kerül rövid időn belül vissza a börtönbe. A sajtóban ellentmondásos adatok jelennek meg ezzel kapcsolatosan: év végén például a szakértők még azt mondták, hogy 70 százalékos volt a visszaesés a kiengedett bűnözök körében, ezt azonban a büntetés-végrehajtási intézetek országos felügyelőségének hivatalos adatai nem támasztják alá.

Eszerint a törvénynek köszönhetően összesen 14 400 személyt engedtek szabadon, amiből 11 851 személyt „csak” feltételesen. A visszaesés a hivatalos adatok szerint 5%-os. Közülük nem mindenki követett el bűncselekményt, sokuknak azért kell visszatérniük a rácsok mögé, mert egy korábbi ügyükben ítélet született.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a politikai nyilatkozatokra reagálva ismételten felhívta a figyelmet, hogy a törvényt a szakértői kormány kezdeményezte, és kevéssel az ő miniszteri kinevezése után lépett életbe. A hatástanulmány elkészítését a törvény életbe lépése előtt kellett volna elkészíteni, szögezte le. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29539
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.