Illusztráció | Fotó: Pixabay
(i)gazságszolgáltatás
Timi
2019. január 14. hétfő, 20:24
A hivatalos adatok szerint nem olyan magas a visszaesés, mint ahogy azt a sajtó állítja.

A hétvégi medgyesi késelési eset után politikai adok-kapok tárgyává vált a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye, melynek nyomán több mint tízezer bűnöző került szabadlábra. Az indulatokat az szította fel, hogy az említett késelés három gyanúsítottja közül kettő ennek a törvénynek köszönhetően szabadult a börtönből, a harmadik szintén visszaeső bűnöző.

A törvény egyik sarkalatos kérdése, hogy pontosan hány elítéltnek rövidítették le a büntetését, és a kiengedettek hány százaléka kerül rövid időn belül vissza a börtönbe. A sajtóban ellentmondásos adatok jelennek meg ezzel kapcsolatosan: év végén például a szakértők még azt mondták, hogy 70 százalékos volt a visszaesés a kiengedett bűnözök körében, ezt azonban a büntetés-végrehajtási intézetek országos felügyelőségének hivatalos adatai nem támasztják alá.

Eszerint a törvénynek köszönhetően összesen 14 400 személyt engedtek szabadon, amiből 11 851 személyt „csak” feltételesen. A visszaesés a hivatalos adatok szerint 5%-os. Közülük nem mindenki követett el bűncselekményt, sokuknak azért kell visszatérniük a rácsok mögé, mert egy korábbi ügyükben ítélet született.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a politikai nyilatkozatokra reagálva ismételten felhívta a figyelmet, hogy a törvényt a szakértői kormány kezdeményezte, és kevéssel az ő miniszteri kinevezése után lépett életbe. A hatástanulmány elkészítését a törvény életbe lépése előtt kellett volna elkészíteni, szögezte le. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29539
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.