Everydayhealth.com
DaVinci, az életmentő
papmeli
2019. január 11. péntek, 14:50
Robot műt vesebetegeket egy maratoni operáción Brassóban. Kelet-Európában erre még nem volt példa.

Bár a hazai egészségügyi rendszer messze nem az innovációról és hatékonyságról híres, elvétve erre is akad példa. Méghozzá Brassóban. Ahol pénteken maratoni veseátültetés kezdődött: a nyolc műtétet egy robot segítségével hajtják végre. A DaVinci névre keresztelt szerkezet révén négy beteg jut új veséhez és néz a szokottnál rövidebb gyógyulási időszak elé.

A három napon keresztül zajló műtétsorozatot egy svájci, olasz és román orvosokból álló szakembergárda hajtja végre, 8 vesét ültetnek át DaVinci segítségével. A sebészek pro bono tevékenységként műtenek, azaz a közjóért, fizetés nélkül segítenek a román betegeknek.

Mivel az egészségbiztosítási pénztár nem állja a veseátültetés költségeit, a páciensek pedig önerőből nem tudták volna előteremteni a speciális operáció teljes költségeit, ezek egy részét a brassói Sfântul Constantin magánkórház alapítványa biztosítja.

Bogdan Moldovan, a kórház sebésze szerint a robottal végzett veseátültetés európai szinten is újdonság, az ultramodern technikát eddig többnyire csak a donorok műtésénél alkalmazták. Csupán 120 olyan eset van Európa-szerte, hogy a vesebetegen is ezzel hajtották végre a beavatkozást. Az eljárás előnye, hogy sokkal hamarabb felépül a beteg az operáció után.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29502
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.
„Magyar az, akinek fáj Trianon”. De hogyan lehet feldolgozni ezt a traumát? És kinek a felelőssége?
A gyűlölet magasztalói és prédikálói visszafordítják a román társadalmat abba a korba, amikor a nacionalista hév pótolni tudta a sokak számára hasznos racionális megoldásokat.
A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Bár Nagyvárad gyógyszerészettörténeti emlékeit a rendszerváltás után szétlopkodták, az irgalmas rendiek Gránátalma patikájának berendezése túlvészelt minden viszontagságot. A katolikusok teljesen önerőből feltárták, leltározták és most a közönségnek is megmutatják.