szekus módi
Timi
2019. január 11. péntek, 18:56
Egy 1989-es magyarországi pénzadományt állított be az Antena 3 úgy, mintha az Tőkés kémkedésének ára lett volt. A volt püspök perelt, de húzódik a másodfokú tárgyalás.

A Bukaresti Ítélőtábla március 8-ára halasztotta a pénteken délre elrendelt tanúmeghallgatást, mert a kirendelt hivatalos tolmács nem jelent meg. A bírák emiatt nem tudták meghallgatni a magyarországi tanút, aki igazolhatja:

nem igaz, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt a temesvári népfelkelés idején,

amit 2014-ben, az Antena 3 hírtelevízió műsorának több meghívottja is állított.

Tőkés László a nagy nyilvánosság előtt történt többszörös rágalmazásért és lejáratásért beperelte a meghívottakat,

  • Filip Teodorescut, a Securitate korábbi helyettes parancsnokát
  • és Ioan Talpeșt, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatóját, az 1989-es vérengzésért is felelős egykori államfő, Ion Iliescu tanácsosát, 
  • valamint az Antena 3 televíziót és annak műsorvezetőjét, Mihai Gâdeát.

Tőkés sajtóirodája egy mai közleményben felidézi: első fokon, 2016 márciusában a Bukaresti Törvényszék megalapozatlannak minősítette és elutasította Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét. Miután fellebbezett, a Bukaresti Ítélőtábla – Kincses Előd ügyvéd indítványára – elrendelte két olyan magyarországi tanú meghallgatását, akik igazolni tudják, hogy az elismervény, amit Tőkés az állítólagos kémkedésért kapott, egy 20 ezer lejes magyarországi egyházi adomány elismervénye.

A műsorban a 1989 októberében írt, a román–magyar határon elkobzott kézi nyugtát úgy mutatták be, mintha az bizonyítaná, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, és ezért pénzt is kapott. A bíróságon most – hiába – megjelent

Szabó Lukács volt az, aki maga hozta el annak idején Temesvárra a Debrecen környéki református hívektől származó pénzsegélyt.

Szabó neheztelve állapította meg, hogy egy procedurális malőr miatt fölöslegesen kellett a román fővárosba utaznia Hajdúbagosról, de biztosította a felperest, hogy márciusban újfent megjelenik a bíróságon – tájékoztat Tőkés László sajtóirodája.

Az ítélőszék előtt Tőkés László kijelentette: harminc éve kénytelen elviselni a titkosszolgálatok retorzióit, manapság dezinformációkkal és személyének dehonesztálásával, illetve a romániai forradalomban betöltött szerepének kifordításával próbálják meghamisítani azt a történelmi tényt, hogy a kommunista diktatúra elleni népfelkelés a temesvári református templomtól indult el. Tőkés szerint felháborító, hogy az alperesek egyike magát a tömeggyilkos Radu Tinut, a Securitate volt temesvári alvezérét citálta tanúnak maga mellett.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29510

Beérkezett trackbackek

A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.