Szendvicsekkel mutatnak be a kórházvezetésnek a rezidensekért kiálló orvosok

Batyuból esznek az ingyenkaja helyett.
Hirdetés

Közösen szendvicseznek pénteken a craiovai megyei kórház orvosai, mégpedig az egészségügyi intézmény mendzája előtt. Így tiltakoznak az ellen, hogy a kórház januártól csak a szakorvosok számára biztosít ingyen étkezést, a rezidenseknek fizetniük kell érte.

A szolidaritási akciót a kórház egyik orvosa, Liviu Vasile inspirálta, aki a Facebookon jelentette be: nem fogadja el az ingyenkaját mindaddig, amíg diszkriminálják a rezidenseket.

„Holnap ügyeletes vagyok. Elutasítom, hogy a kórházi menzán egyek”

– írta az orvos, és pár órán belül számos kollégája csatlakozott a kezdeményezéshez. Megbeszélték, hogy közösen vásárolnak pár kenyeret, rúd szalámit és az abból készített szendvicset, melyet a rezidensekkel közösen, a kórházi menza előtt fogyasztanak el.

Hirdetés

A rezidenseknek január elsejétől kell fizetniük a kórházi kosztért, miután az azt biztosító catering cég felmondta az étkeztetésüket, ezt ugyanis nem állja a minisztérium. A most szakosodó orvostanoncoknak 10 lejt kell lepengetni a napi menüért.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint ez nem nagy összeg, tekintve, hogy egy rezidens ma már 2500 és 6000 lej közötti összeget keres és csak havonta kétszer, ügyeletkor kell bent étkeznie a kórházban. Halkan üzenjük a tárcavezetőnek, hogy a szakorvosoknak még a rezidenseknél is nagyobb fizetésük meg.

Hirdetés