Hiába „száguld” az ország, boldogtalan a románok zöme

De azért akad, akit a pénz boldogít.
Hirdetés

Nem csak a társadalmi elégedetlenség jelentős, az egyéni boldogság szintjén is van mit behozni Romániában. Egy felmérés szerint tíz románból csupán három vallja magát boldognak. Az Ipsos közvéleménykutató cég kérdéseire válaszolók 30 százaléka. 49 százalék elégedettként írta le magát, míg az interjúalanyok 21 százaléka bevallotta, hogy boldogtalan.

Utóbbiak meglepő módon főleg az egyetemisták köréből kerültek ki, illetve azok közül, akiknek épp nincs munkája vagy részmunkaidőben dolgoznak. A férfiak számára a stabil anyagi helyzet garantálja a boldogságot, míg a nők inkább a családban, utazásokban látják a forrását.

A boldogok többnyire a házas, gyerekes, átlag fölötti jövedelemmel rendelkezők köréből kerülnek ki. Ők azt állítják, hogy naponta nevetnek, gyakran cserélik a ruhatárukat, ritkán isznak alkoholt és nem cigarettáznak.

A felmérés résztvevői szerint elsősorban a család, a gyerekek és a barátok a boldogság forrásai, a karrier és az egészség csak másodlagos tényezők. Másik érdekesség, hogy a boldogtalanok zöme a nagyvárosiak közül kerül ki. A kutatás tavaly októberben készült 800 városon élő, 20 és 50 év közötti személy megkérdezésével.

Az ENSZ éves felmérése, a World Happiness Report szerint Románia a boldogság index alapján a lista 52. helyén áll.

Hirdetés