Tüntetés Romániában 201. augusztus 10-én | Fotó forrása: Adriana Neagoe via Reuters
Konstans deficitben
Timi
2019. január 9. szerda, 20:22
Románia ebben is sereghajtó az EU tagállamai közül.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), mely a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete minden évben különböző szempontok szerint rangsorolja a világ országait, felhívva a figyelmet az egyes régiókban megfigyelhető általános gazdasági, társadalmi, politikai vagy életminőségbeli változásokra és tendenciákra. A 2018-as évet a demokrácia szempontjából tekintve a The Economist csoport kutatórészlege megállapította: sehol máshol nem romlott annyit a demokrácia a világban, mint Európában. Ez a tendencia harmadik éve tart.

Az európai tagállamok közül Romániában a legalacsonyabb az úgynevezett demokrácia-index, de Nyugat-Európa számos országában tetten érhető a „demokratikus kedvetlenség”. Ennek ellenére a legelső három helyen továbbra is európai ország áll: Norvégia, Izland és Svédország.

A demokratikus elidegenedés leginkább Ausztriában, Magyarországon, Oroszországban, Törökországban és leginkább Olaszországban volt megfigyelhető. Fejlődött viszont a demokrácia Finnországban, Németországban és Máltán.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29477
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.