És ön mit kezdene havi 17 000 lej nyugdíjjal?

Vannak ugyanis, akik ennyit kapnak. Átlagosan.
Hirdetés

Aranyélete lehet nyugdíjas korában annak, aki olyan munkakörben dolgozik, amelynek betöltői külön törvényi szabályozás alapján kapják öregségi illetményüket.

Egy friss összesítés szerint az Országos Nyugdíjpénztár novemberben összesen 9200 személynek folyósított különleges nyugdíjat. Tehát itt most nem a katona- vagy rendőrtisztek, illetve titkosszolgák vagy más, saját nyugdíjalappal is rendelkező védelmi vagy rendészeti intézmények nyugdíjasairól van szó, hanem olyan civilekről, akik jókor, jó helyen voltak. És most is ott vannak.

Az érintettek közül a volt bírák és ügyészek járnak a legjobban, ők átlagosan havi 17 000 lejes nyugdíjra jogosultak.

Persze ha csak annak alapján számították volna ki a járandóságukat, amennyit az évek során  nyugdíjbiztosítónak fizettek, akkor csupán havi 2700 lejre lennének jogosultak. A fennmaradó 14 000 lejes összeget így az államkasszából utalják ki nekik – vagyis a mindannyiunk által befizetett adókból.

A polgári légi közlekedésben dolgozó pilóták sem panaszkodhatnak: ők átlagosan 10 700 lejt kapnak havonta.

Amennyiben nem különleges nyugdíjuk lenne, ez az összeg csupán 3300 lej volna.

Nem panaszkodhatnak azok sem, akik a számvevőszéktől mentek nyugdíjba: ők átlagosan 7600 lejt kaptak, míg hozzájárulásuk alapján csupán 3400-zal kellene beérniük.

Megéri a diplomáciai testülethez tartozni is: az innen nyugdíjba vonult személyek átlagosan 5500 lejes nyugdíjat kaptak novemberben, bár csupán 2400 lejre elegendő nyugdíjbiztosítást fizettek a biztosítónak.

Hirdetés

Nem rossz üzlet a parlamentből sem nyugdíjba vonulni: ez átlagosan havi 4300 lejes nyugdíjat jelent, de persze a lehúzott mandátumok számával ez növekedhet. Minden esetre sokkal jobb biznisz, mint a 2400 lej, ami a pályafutások során befizetett járulékok alapján megilletné az érintetteket.

Az érintettek általában a nyugdíjba vonulásuk előtti utolsó évben vagy hónapban kapott bruttó jövedelem 80 százalékát kitevő nyugdíjra jogosultak havonta.

 

Hirdetés