Még közelebb került a felelősségre vonáshoz Ion Iliescu a forradalom ügyében

Az ügyészség már vádlottként emlegeti, és bűnvádi eljárást indított ellene.
Hirdetés

Ha nem is gyorsan, de azért őrölnek a igazságszolgáltatás malmai: minden bizonnyal nem véletlenül december 21-ére időzítve a legfőbb ügyészség katonai ügyészei közölték, hogy emberiesség elleni bűncselekmények miatt vádlottá minősítették Ion Iliescu volt államfőt, és bűnvádi eljárást indítottak ellene, valamint három társa ellen az 1989-es forradalom ügyében.

Az ügyészek Iliescu mellett, aki a bűncselekmények elkövetésének idején a Nemzeti Megmentési front Tanácsának (CFSN) elnöke volt, Gelu Voican Voiculescu, a tanács tagja, volt miniszterelnök-helyettes, Iosif Rus, a légierő egykori parancsnoka és Emil (Cico) Dumitrescu, a tanács volt tagja ellen indítottak eljárást.

Az ügyészség durva dolgokat állít: szerintük az akkor, Nicolae  Ceaușescu nacionál-kommunista diktátor december 22-i elmenekülését követően a hatalmat magához ragadó CFSN, azaz

Iliescu és klikkje tudatosan keltett diverziós és dezinformációs kampányt annak érdekében, hogy megszilárdítsa és legitimálja hatalmát.

A fegyveres akció, amelynek alapját az képezte, hogy a tévé segítségével pszichózist keltettek, elhitetve a hadsereggel és a polgárokkal, hogy az utcákon terroristák garázdálkodnak, 862 ember halálával, illetve 2150 ember sérülésével járt. Emellett százakat vetettek fogságba és bántalmaztak.

A vádhatóság szerint 1989. december 22-e és 30-a között mintegy 12 millió 600 ezer töltényt lőttek ki.

Hirdetés

Iliescut és Gelu Voican Voiculescut, a CFSN kormányfőhelyettesét – a televízió adásában és közleményeiken keresztül terjesztett – szándékos félretájékoztatással és rémhírkeltéssel,

a Ceaușescu házaspár kivégzéséhez vezető diverzió megszervezésével gyanúsítja az ügyészség.

Bűnvádi eljárás indult Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka és Emil (Cico) Dumirescu, a CFSN tagja ellen is. Előbbit az otopeni-i repülőtéren egymás ellen vezényelt katonák által rendezett, 48 ember halálát okozó vérfürdő kiprovokálásával, utóbbit a televízió székházánál végrehajtott katonai diverzió megszervezésével gyanúsítják.

Az ügyészek még májusban terjesztették ki a nyomozást Iliescu ellen.

Hirdetés