Hihetetlen: továbbra is Viorica Dăncilă Románia miniszterelnöke!

Na jó, dehogy hihetetlen, a bizalmatlansági indítványnak esélye sem volt a csütörtöki bizalmi szavazáson.
Hirdetés

Semmilyen meglepetés nem történt az ellenzék által a kormány ellen benyújtott, Elég! A Dragnea- Dăncilă kormány Románia szégyene című bizalmatlansági indítvány csütörtöki szavazásán: a képviselők és szenátorok nem szavazták meg a kormánybuktató indítványt. Az indítványt a szükséges 233 helyett csupán 161-en tánogatták, ellene pedig hárman voksoltak.

Az ellenzék szerint a jelenlegi kabinet a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea bábkormánya, ezért azonnal mennie kell.

Az indítvány szövegében a kormányt egyszerűen csak „Dragnea vezette bűnszövetkezetnek” nevezték, amely legyengítette az államot, ráadásul éppen akkor, amikor a legerősebbnek kellene lennie. Ezért a kezdeményezők szerint veszélyezteti a román nemzeti érdeket, ha továbbra is ők irányítják az országot.

Az ellenzék sikeréhez 233 támogató voksra lett volna szükség, de ez több okból sem lehetett meg. Elsősorban azért, mert az ellenzék attól ellenzék, hogy nincs parlamenti többsége.

Másrészt az RMDSZ nevében Kelemen Hunor elnök előre jelezte: ugyan nekik is van mit a kormány szemére vetniük, de mivel még az ő voksaikkal sem lenne meg az indítvány sikeréhez szükséges többség, inkább nem is szavaznak.

Hirdetés

Emellett a kormányoldal honatyái is masszívan távol maradtak, éppen csak annyian voltak jelen, hogy biztosítsák a határozatképességet, ami az indítvány kudarcának hivatalossá válásához szükséges volt.

Úgyhogy ennyike volt a 2018-as évre a parlamenti tevékenység, a kormány a helyén, az ellenzék is, folytatás jövőre.

Hirdetés