Dragnea „kiszabadított” a börtönből két volt minisztert és egy volt ökölvívó-szövetségi elnököt

A PSD elnökének ügye kapcsán benyújtott óvás nyomán az alkotmánybíróság átalakíttatta a legfelsőbb bíróság bírói tanácsait. Ez az eredmény.
Hirdetés
Szabadságot hozott a Jézuska így pár nappal karácsony előtt három, idén korrupció miatt elítélt, közismert személynek is: Rudel Obreja, az ökölvívó-szövetség volt elnöke, Constantin Niţă korábbi energiaügyi miniszter és Dan Şova volt közlekedési tárcavezető is szedhette a cókmókját, és kijöhetett a börtönből.
 
Mindhármuk ügyében közös vonás, hogy júniusban ítélte őket jogerősen szabadságvesztésre a legfelsőbb bíróság, és azért kerülhettek szabadlábra, mert egy novemberi alkotmánybírósági ítélet szabálytalannak minősítette a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsainak összeállítását. Ügyvédeik ennek alapján megóvták az ítéleteket – a legfelsőbb bíróság pedig nekik adott igazat, így szabadlábon várhatják az ítélet végső megsemmisítéséről szóló döntést.
 
Obreja még az Elena Udrea fejlesztési minisztersége idején Lucian Bute főszereplésével a minisztérium törvénytelen támogatásával megszervezett ökölvívógála miatt került öt évre börtönbe vesztegetés elfogadása miatt.
 
Niţă négy évet kapott, miután mintegy 3,4 millió lejt követelt egy üzletembertől egy általa a jászvásári önkormányzattal megkötött szerződés értékéből.
 
Şovát négy évre ítélték, miután 100 000 eurót kért azért, hogy közbenjárjon a govorai hőerőmű igazgatójánál, és elérje, hogy a hőerőmű az általa protezsált ügyvédi irodával kössön szerződést.
 
Mindhárman Liviu Dragneának, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD9 elnökének köszönhetik szabadságukat, a Viorica Dăncilă vezette kormány ugyanis az ő most zajló büntetőügye miatt óvta meg az alkotmánybíróságon az öttagú bírói tanácsok összetételét.
 
A legfelsőbb bíróság két öttagú bírói tanácsának összetételéről egy 2014-ben hozott belső határozat szerint minden év elején sorsolással döntenek, egy idén hatályba lépett új törvény ezt úgy pontosította, hogy a két testületnek nem lehetnek hivatalból kinevezett elnökei, akik mellé további négy bírót sorsolnak ki, hanem a tanács mind az öt tagját véletlenszerűen sorsolják ki.
 
Az alkotmánybíróság november 7-én Viorica Dăncilă miniszterelnök panaszát megalapozottnak találva  megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság úgynevezett alkotmányos természetű jogi konfliktusba került a törvényhozással azáltal, hogy nem alakította újra – a jövő év elején úgyis megújuló – öttagú bírói tanácsait, miután hatályba lépett az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló idén módosított jogszabály.
 
A kormány vélhetően azért avatkozott be a jogvitába, mert Dragneát akarták egy „kedvezőbb” összetételű bírói tanácshoz juttatni, a pártelnöknek ugyanis állítólag meggyőződése, hogy annál a tanácsnál, ahova ügyét eredetileg besorolták, az „ellenséges” bírák voltak többségben, és nem lett volna esélye elkerülni a börtönt. 

Hirdetés