Fotó: Proalba.ro
Másfajta egyesülés
papmeli
2018. december 11. kedd, 17:06
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy Erdély faképnél hagyja Bukarestet: újabb nagyvárosok jelentették be, hogy csatlakoznának a Nyugati Szövetséghez. Gyulafehérvár és Nagyszeben polgármestere is belépne a Kolozsvár, Temesvár, Nagyvárad és Arad elöljárói által alapított „elitklubba”. Rögtön utána, hogy szintén ma egy másik nyugati megyeszékhely, Resicabánya elöljárója is jelezte ebéli hajlandóságát.

Mircea Hava, Gyulafehérvár szintén ellenzéki, Nemzeti Liberális Párti (PNL) polgármestere a régi erdélyi hagyományokkal, az erdélyi városok közötti szolidaritással magyarázta a csatlakozási szándékot.

„Régi hagyománya van már ennek a munkamódszernek Erdélyben, hogy arccal a szomszédok és Európa felé fordulunk”

– indokolta döntését az elöljáró. Belépése a többiek számára sem lehet érdektelen, hiszen vezetése alatt országos szinten Fehér megye székhelye hívta le a legtöbb európai uniós támogatást.

Hava nem kerülgette a forró kását, Bukarestnek is jól odamondott.

A közös fejlesztések mellett a társulás szerinte egy olyan kormánynak a politikájára kíván válasz lenni, mely "még mindig szénnel akar energiát termelni és utcácskákon közlekedni utak helyett”.

„Feltételek nélkül támogatom őket, és amikor oda kell tartani a vállunkat és megosztani az uniós források lehívásában szerzett tapasztalatokat, jelen leszünk” – szögezte le a Négyek Szövetségére utalva Gyulafehérvár polgármestere. Elmondta, már tárgyalt is a Nyugati Szövetség három elöljárójával a további tervekről, célokról.

„Nem kell sok időnek eltelnie, és ez a szövetség olyan nagy lesz, mint amilyen fontos az országnak és az embereknek”

– vetítette elő a jövőt Mircea Hava. Arra is kitért, hogy Nagyszeben polgármesterével, Astrid Fodorral is folyamatos a párbeszéd a témában.

Az egykori szász város elöljárója is építő jellegűnek tartja a Nyugati Szövetséget, melyben szívesen belépne, ha annak célkitűzései között az ország ezen részének a fejlesztése is szerepelne. Elsősorban az A1-es autópálya Nagylakig való kiépítésében működne együtt a nyugati polgármesterekkel, hiszen abban valamennyien érdekeltek.

A Nyugati Szövetség egyelőre zártkörű marad,

ezt már Nicolae Robu, Temesvár polgármestere nyilatkozta, aki szerint PSD-s polgármesterek is megkeresték őket, hogy belépnének a buliba. „Ha hajnalra megszaporodnánk, magát az alapötletet kompromittálnánk” – kosarazta ki őket a bánsági elöljáró.

Hosszú távon ugyan lehetővé teszik más városok csatlakozását, de előbb szeretnének konkrétumot is letenni az asztalra – szögezte le Ilie Bolojan nagyváradi polgármester az alapító okirat szombati aláírásakor.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29221
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.
Petru Daea ismét felhergelte az Európai Bizottságot.
Ilyen sem történik minden nap a kis erdélyi magyar politikai prérin.
Vajon mit tenne az ortodox egyház, ha a teniszcsillag történetesen görög-katolikus lenne?
Most épp nem a magyar feliratokkal van baj. Hanem mindennel.
A szerző szerint Románia lassan bekerül a szamárpadba, Magyarország és Lengyelország mellé. Igen ám, csak a mioritikus hazából hiányoznak az ütőképes politikusok.
Álorvosok után álbetegek – így élünk mi.
Ijesztő állapotokat fedett fel az idei Someș Delivery.
Gödrök, buldózerek, daruk és romok között nem lehet normálisan élni. Andrei Pleșu kiváló írása.
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Méltóságos és mioritikus hazai, továbbá demokratikus európai hölgyek és urak, most lehet mondani, hogy ebben a Romániában milyen szépen rendezték a kisebbségi ügyeket.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.