Képek: Manases Sándor
Birkanyírás Háromszéken
Szerző: Boros Miklós
2018. december 6. csütörtök, 09:19
Hiába esküdözött a FCSB főjuhásza, hogy őt nem győzhetik le a magyarok a centenárium alkalmából.

Először játszott az immár FCSB névre hallgató Steaua focicsapata tétmérkőzést Sepsiszentgyörgyön, és történelmi verésbe szaladt bele: a bukaresti topklub ellen eddig gólt sem szerző székelyföldi gárda egy négyest vágott Gigi Becali csapatának. Pedig a főjuhász hetek óta égre-földre esküdözik, hogy a magyarok és Orbán Viktor nem győzhetik őt le a Centenárium szent ünnepén – mintha már el is felejtette volna, hogy májusban a másik „magyar” csapat, a Kolozsvári CFR nyerte a bajnokságot.

A derék székelyek mintha nem hitték volna el, hogy kedvenceik elkaphatják a rekordbajnokot. Hogy a fagypont körüli hőmérséklet vagy a Mikulás tartotta őket távol a stadiontól, aligha derül ki, de a telt ház nem jött össze a szentgyörgyi stadionban. Igaz, a FCSB-t is alig harmincan biztatták, a megszokott magyarellenes rigmusokkal.

Becali dühe viszont nem ragadt át játékosaira, akik inkább baletteztek, mint fociztak a vizes-fagyos pályán. Az egyensúly megőrzése ugyan sokszor a hazai játékosoknak is gondot okozott, de amikor sikerült lendületet venniük, szétfutották a bukaresti védelmet.

Gabriel Vasvari ritka szokatlan mesterhármast hozott össze: gólt lőtt, gólpasszt adott, majd 11-est harcolt ki – ez volt a szezon során az első Sepsi javára befújt büntető. A FCSB pedig ugyan feljött 3-2-re, de Joseph Mensah húsz másodperccel a beállása után, első labdaérintésből beverte a negyediket.

Ki rúgott még négyet a Steauának? – büszkélkedtek a meccs után a székely szurkolók. Miután egy hónappal ezelőtt a Dinamo is elbukott a Román Kupában az FK csíkszereda otthonában, a bukaresti csapatok a jövőben aligha játszanak szívesen a Székelyföldön. Pedig a dolgok jelenlegi állása szerint a FCSB-re tavasszal a Liga 1 rájátszásában is vár egy újabb szentgyörgyi kiszállás. 

Liga 1, 18. forduló: Sepsi OSK–FCSB 4-2 (Balasa 32. - öngól, Ștefan 36., Tandia 53. – 11-esből, Mensah 93. illetve Coman 61., Rusescu 88.)  

Az élmezőny: 1. CFR 39 pont, 2. FCSB 34, 3. Viitorul 33, 4. Craiova 29, 5. Sepsi 27, 6. Gaz Metan 27.

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29152
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.