A borravalót kapja meg a pincér, ne a főnök tegye zsebre!

Akkora a munkaerőhiány, hogy hivatalossá tennék ezt a jövedelemforrást.
Hirdetés

Százezer alkalmazottat kellene pótolni, ennyi hiányzik a romániai vendéglátásból, ez akkora űr, hogy a szakmának muszáj valamit kitalálni a betöltésére. Az egyik kézenfekvő megoldás a borravaló hivatalossá tétele, hogy biztos legyen: valóban a pincérhez kerül a neki szánt aprópénz.

Egyetlen megoldás nem elég, Călin Ilie, az Ibis Continental Hotels România főigazgatója szerint megoldáscsomagra lenne szükség, ebből egyik lenne a kötelező borravaló. A duális képzés csak hosszú távon hozhat eredményt, így inkább külföldi, nem uniós országokból hozott munkaerővel lehetne feltölteni az üres állásokat a szállodákban, éttermekben. Vagy azzal, hogy az állam hazacsalja a Nyugat-Európában dolgozó román munkaerőt. Felmérések szerint

egymillió román dolgozik külföldön vendéglátásban, szállodákban, éttermekben, luxushajókon.

Miközben itthon alig 400 ezer alkalmazott van és újabb 100 ezerre lenne szükség. Az ösztönzés legjobb módjának a borravaló hivatalossá tételét látják – már be is nyújtottak egy javaslatot a pénzügyminisztériumhoz. Az elképzelés szerint a kielégítő kiszolgálásért fizetett aprópénz megjelenne a számlán, és a tulajdonos köteles lenne a személyzet között szétosztani, mely adózna utána. Tehát nem fordulhatna elő az, hogy a vendég hagy ugyan borravalót, de az nem a pincér, hanem a tulajdonos zsebében landol.

Ilie szerint a lépés az éttermi szolgáltatások javulásához vezetne, és már az alkalmazottak sem lennének adócsalással gyanúsíthatók. Példaként az Ibis szállodákat hozta fel, ahol az alkalmazottak bérét 30-50 százalékban a borravaló adja.

Romániában átlagosan a fogyasztás 7,8 százalékát hagyják a pincérnek borravalóként,

Hirdetés

ez egyfajta „minőségi ellenőr” is, mondja a szakember: az az étterem, ahol az alkalmazottak 7 százalékos borravalót kapnak, jó szolgáltatást nyújt.

Nyugaton a borravaló összege 5 és 20 százalék, az arab országokban 5 és 35 százalék között mozog. Vannak országok, ahol a borravaló megjelenik a számlán, de elvárják, hogy a vendég ezen kívül is kedveskedjen kis aprópénzzel a pincérnek, például Olaszországban. Franciaországban elég, ha kifizetjük, ami a számlán szerepel, míg Finnországban és Dániában egyáltalán nincs borravaló.

Hirdetés