Aprópénz?
papmeli
2018. december 6. csütörtök, 10:43
Akkora a munkaerőhiány, hogy hivatalossá tennék ezt a jövedelemforrást.

Százezer alkalmazottat kellene pótolni, ennyi hiányzik a romániai vendéglátásból, ez akkora űr, hogy a szakmának muszáj valamit kitalálni a betöltésére. Az egyik kézenfekvő megoldás a borravaló hivatalossá tétele, hogy biztos legyen: valóban a pincérhez kerül a neki szánt aprópénz.

Egyetlen megoldás nem elég, Călin Ilie, az Ibis Continental Hotels România főigazgatója szerint megoldáscsomagra lenne szükség, ebből egyik lenne a kötelező borravaló. A duális képzés csak hosszú távon hozhat eredményt, így inkább külföldi, nem uniós országokból hozott munkaerővel lehetne feltölteni az üres állásokat a szállodákban, éttermekben. Vagy azzal, hogy az állam hazacsalja a Nyugat-Európában dolgozó román munkaerőt. Felmérések szerint

egymillió román dolgozik külföldön vendéglátásban, szállodákban, éttermekben, luxushajókon.

Miközben itthon alig 400 ezer alkalmazott van és újabb 100 ezerre lenne szükség. Az ösztönzés legjobb módjának a borravaló hivatalossá tételét látják – már be is nyújtottak egy javaslatot a pénzügyminisztériumhoz. Az elképzelés szerint a kielégítő kiszolgálásért fizetett aprópénz megjelenne a számlán, és a tulajdonos köteles lenne a személyzet között szétosztani, mely adózna utána. Tehát nem fordulhatna elő az, hogy a vendég hagy ugyan borravalót, de az nem a pincér, hanem a tulajdonos zsebében landol.

Ilie szerint a lépés az éttermi szolgáltatások javulásához vezetne, és már az alkalmazottak sem lennének adócsalással gyanúsíthatók. Példaként az Ibis szállodákat hozta fel, ahol az alkalmazottak bérét 30-50 százalékban a borravaló adja.

Romániában átlagosan a fogyasztás 7,8 százalékát hagyják a pincérnek borravalóként,

ez egyfajta „minőségi ellenőr” is, mondja a szakember: az az étterem, ahol az alkalmazottak 7 százalékos borravalót kapnak, jó szolgáltatást nyújt.

Nyugaton a borravaló összege 5 és 20 százalék, az arab országokban 5 és 35 százalék között mozog. Vannak országok, ahol a borravaló megjelenik a számlán, de elvárják, hogy a vendég ezen kívül is kedveskedjen kis aprópénzzel a pincérnek, például Olaszországban. Franciaországban elég, ha kifizetjük, ami a számlán szerepel, míg Finnországban és Dániában egyáltalán nincs borravaló.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29155
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.