Beszterce-Naszód megyei táj | Fotó: Mészáros Tímea
napi medve
Timi
2018. december 5. szerda, 21:19
A villanypásztor sem állította meg a nagyvadakat a 28 juh elpusztításában.

Ismét lecsapott a medve a Beszterce megyei Fekete-domb térségben, egy hónap alatt immár harmadjára. Ezúttal nem emberre támadtak, hanem egy juhnyájat vettek célba. Az esztena elektromos kerítéssel volt körbekerítve, mégis sikerült behatolniuk a a Cetate közsgéhez tartozó területre, ahol 28 juhot pocsékoltak meg.

A helyi polgármester értesítette az illetékes hatóságokat, így csütörtökön a helyszínre érkezik egy bizottság a kár felmérésére. Megvizsgálják, hogy történt-e mulasztás a tulajdonos részéről, vagy a kártérítés kifizetése az állam, esetleg a megyei vadászati hivatal hatáskörébe tartozik-e. Az elmúlt időszakban ugyanitt más jószágokat is elpusztítottak a túlszaporodott medvék, pár héttel ezelőtt két vadászt is megsebesítettek. A vadászegyesület szerint összesen öt agresszív medve ólálkodik a környéken, ehhez képest mindössze egy medve kilövését hagyta jóvá a környezetvédelmi minisztérium.

A Fekete-domb térségét Európa egyik legnagyobb medveparadicsomaként tartják számon, ahol a legtöbb medve él egy adott területre tömörülve. A Beszterce-Naszód megyei környezetvédelmi ügynökség idei felmérése szerint a megyében 634 medve lakik, miközben az ideális létszámuk 156 lenne. 2018-ban, egy év leforgása alatt 63 példánnyal nőtt a medvepopuláció.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29150
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.