patr(idi)óta
Jean St'Ay
2018. december 5. szerda, 09:44
És aki keres, ugye, az talál. És nem ám az ellenséges magyar médiában. Sokánt: a baráti franciában!

Iszonyú felháborodást keltett a minap a százéves lázban égő mioritikus legelőkön a hír, minszerint a német ZDF közszolgálati tévé és a DPA hírügynökség úgy mert megemlékezni 1918-ról, mint amikor Románia egyesült annektálta Erdélyt. A román külügy, a politikum, a közszolgálati tévé alaposan odacsapdosta a seggét a német küszöbökön, melynek eredményeképpen a vérlázító igét egy kedvesebbre cserélték, és ment tovább az élet.

Igen ám, de az egységes és oszthatatlan nemzetőrök gyanút fogtak. Ha egyszer előfordul, előfordulhat másodszor, többedszer is. Árgus szemekkel pásztázták a nemzetközi médiaprérit, és ahogy az már lenni szokott: aki keres, talál.
A patrióták kiszúrtak egy interjút a Le Point című francia hetilapban. Jól látja, kedves Olvasó: nem az angolban, nem a lengyelben, nem az oroszban, pláne nem a magyarban. A franciában. Ráadásul a Le Point egy kábé 400 000-es példányszámban megjelenő hetilap, szóval izé, nem nevezhető épp zugújságnak.

Az interjú alanya bizonyos Isabelle Davion, aki a Sorbonne nevű párizsi egyetemen tanít (elég híres, a hírek szerint), szakterülete pedig, többek között, Kelet-Európa jelenkori története és az I. világháború.

Már a cikk címétől agyvérzést kaptak a mioritikus nemzetőrök. Aszongya: Száz éve született Románia. Mi van??? Mi az, hogy száz éve? Az oké, hogy a sötét, dekadens és primitív Világ nem ismeri el az ezeréves Dáko-Romániát, de hogy száz éve született volna… na, ez több a soknál. Közben kicsit érthetetlen a tiltakozás, hiszen maguk a románok is a száz éves születésre repültek rá. Ráadásul az interjúban a történész asszony el is mondja (igaz, ez is értelmezés kérdése), hogy az Ókirályság 1878-ban már létrejött, Moldva és Havasalföld egyesülése nyomán, vagyis már létezett egy Románia. Igen ám, csakhogy hozzá merte tenni, hogy ez a Románia frusztrált királyság volt, amely további területekre áhítozott. Kész, blaszfémia!

Aztán jött a következő sokk. A történész asszony azt merte mondani, hogy a Bánság ősi magyar föld. Nyilván, ezen is el lehetne vitatkozgatni, mármint, hogy ez mit is jelent pontosan. Itt azonban a nemzetőr agyakban már eggyel több ér pattant el a kelleténél. Annyira elpattant, hogy az Erdélyre vonatkozó mondatot simán félrefordították, hogy felháborító legyen. Az eredeti mondat ugyanis így hangzik:

„Et enfin la Transylvanie arrachée à la Hongrie.”

Magyarán:

„Végül Erdélyt elszakították Magyarországtól.”

Persze, ettől is felmegy bármely mélyromán vérnyomása. Viszont a cikk szerzője addig kutakodott az arracher ige jelentései között, míg talált egy igazán rettenetest: lopni. És így lett a fenti mondatból a következő:

„És végül Erdélyt ellopták Magyarországtól.”

Nos, kíváncsian várjuk, mikor és hogyan vonja felelősségre a román külügy, politikum, sajtó a baráti francia médiát, no meg az álhírterjesztő, centenáriumtagadó történész hölgyet.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29140

Beérkezett trackbackek

Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.