A kolozsvári állatorvosi egyetem felvétele
Gyorstalpaló
szabot
2018. december 4. kedd, 16:56
Pár hetente „cipőt" kell cserélni a lovakon, de itthon alig van jó kovács. A hazai tenyésztők egy része is külföldön patkoltat.
Francia kovács segítségével patkolókurzust indított novemberben a kolozsvári Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetem – tudatja a Mediafax. Charles Leguy Vandevelde három évig tökéletesítette patkolótudását Franciaországban, most pedig az egyetem húsz diákját képzi ügyes patkolókováccsá – ez ugyanis hiányszakmává vált Romániában. A gyorstalpaló patkolókurzus 2019 áprilisáig tart, és az egyetem lovakat kezelő központjában zajlik.
 
A kurzust azért indították, mert a „lódoktorok” észrevették, milyen sok itthon a rosszul patkolt ló. A rossz patkolás komolyan veszélyezteti az állat egészségét, ha el épp nem is patkol tőle, ezért a hazai tenyésztők egy része inkább külföldi szakértőkhöz fordul.
 
„A patkó olyan a lovaknak, mint nekünk a cipő: egy kényelmes párral könnyebb az életünk, a kényelmetlen cipő viszont kínná változtatja” – nyilatkozta Iancu Morar, az agráregyetem oktatója, a lovakat kezelő központ vezetője. Ahogy mi is más cipőt hordunk az irodában és másat futáshoz, ugyanúgy a patkolás is eltér annak függvényében, mire használják az illető lovat: szállításra, galoppozásra, díjugratásra, és természetesen az illető ló anatómiai sajátosságait is figyelembe kell venni.
 
Patkolás a kolozsvári állatorvosi egyetemen
 
Patkolás a kolozsvári állatorvosi egyetemen. A képek forrása az egyetem Facebook-oldala 
 
A jó patkolás 40 százalékkal teszi hatékonyabbá a lovat, egy rossz károsíthatja az egészségét, akár a patája is leeshet tőle. A jó patkolókovács az állatorvos kvázi munkatársa, nagyon jól ismeri a pata és a ló lábának felépítését, működését, egészségtanát.
 
Egy patkolás nagyjából egy órán át tart, vázolta, majd demonstrálta kedden Charles Leguy Vandevelde. Először megfaragják a ló patáját, hozzáigazítják a patkót az illető ló lábához és igényeihez, végül rögzítik a patkót a patához. Egyik sem veszélytelen művelet, mert ló nagytestű állat, könnyen okozhat balesetet, ezért a patkolást mindig körültekintően végzik, mondta a francia kovács, aki szerint egy ló patkóját pár hetente szükséges cserélni az igénybevételtől függően.
 
Franciaországban 1500 és 2500 euró között keres egy kovács, egy patkolás összetettségétől függően 80-150 euróba kerül, árulta el a francia patkolómester. Romániában egyelőre 50 euró körül alakul a patkolás tarifája.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29130
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.