Illusztráció | Főtér.ro
Biztosra mentek
szabot
2018. december 4. kedd, 15:05
Nem kellett volna összejátszania kilenc biztosítónak, hogy együtt emeljék a kötelező felelősségbiztosítás árát.
246,74 millió lejre (53,05 millió euróra) bírságolta a Versenytanács a Biztosítók Országos Szövetségét és kilenc biztosítótársaságot, mert egyeztették piaci viselkedésüket. 
 
Magyarul: egészen konkrétan egyeztették szándékaikat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) árának megállapításakor, gyakorlatilag elkerülték a piaci versenyt, és ezzel hazai és európai szabályokat szegtek meg 2012 októbere és 2016 novembere között.
 
A Versenytanács keddi közleménye szerint a 246,74 millió lejnyi összbírság így oszlik meg a cégek és az egyesület között:
 
 Allianz – Ţiriac 43,44 millió lej
 Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group 36,97 millió lej
 Astra 22,04 millió lej
 Carpatica Asig 26,86 millió lej
 Euroins România 6,35 millió lej
 Generali România 21,45 millió lej
 Groupama 35,38 millió lej
 Omniasig Vienna Insurance Group 40,53 millió lej
 Uniqa 13,57 millió lej
 Biztosítók Országos Szövetsége 160 436 lej
 
A biztosítók egyesületét azért büntették meg, mert a kereskedelmileg érzékeny információkat, mint az aktuális és tervezett tarifáikat a cégek az egyesületi egyeztetéseken osztották meg egymással. A Versenytanács szerint fontos, hogy az egyesületi tagok megbeszéljék az ágazat problémáit, de ez nem vezethet a piaci versenyt gyakorlatilag felszámoló egyeztetésekhez, koordinált áremelésekhez.
 
Feltűnhet, hogy a többihez képest az Euroins olcsón megúszta: a közlemény szerint azért részesült kedvezőbb elbírálásban, mert teljes mértékben beismerte a versenyt megszüntető egyeztetéseket, illetve dokumentumokkal és információkkal segítette a vizsgálatot.
 
Az Astra és a Carpatica bírsága azért csak nagyjából a fele a legnagyobbakénak, mert kevesebb ideig szegték meg a törvényt: az egykor piacvezető Astra működési engedélyét 2015 augusztusában, a Carpaticáét 2016 júliusában vonta meg a pénzügyfelügyelet.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29129
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.